Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Reinfeldt pekas ut som klimatbov vid mötet med Ban Ki-moon

Pressmeddelande - 1 oktober, 2009
Medan EU:s ordförande Fredrik Reinfeldt och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon träffades idag för att prata om läget i de pågående klimatförhandlingarna, fick Reinfeldt stark kritik av Greenpeace för att han inte agerat mot de svenska kolkraftverken.

Ett tjugotal Greenpeaceaktivister protesterar mot Sveriges klimathyckleri utanför Rosenbad.

Med banderoller som krävde klimatledarskap och ett slut på de svenska investeringarna i ny kolkraft, protesterade ett tjugotal aktivister utanför Rosenbad där mötet hölls.

- Klimatförhandlingarna som sker i FN:s regi är i akut behov av ett EU som vågar visa ledarskap. Nu har vi i stället en EU-ordförande i Fredrik Reinfeldt som ser på när hans eget energibolag storsatsar på smutsig kolkraft runt om i Europa, säger Martina Krüger, ansvarig för klimatfrågor på  Greenpeace.

På grund av investeringar i kolkraft har statliga Vattenfall under de senaste tio åren gått från nära noll i koldioxidutsläpp till nästan 100 miljoner ton. Det är dubbelt så mycket som hela Sverige som land släpper ut. Om de svenska kolkraftverken skulle stå på svensk mark skulle Sveriges officiella utsläpp alltså vara tre gånger så högt som idag. Bara Australien, USA och Kanada släpper ut mer per person.  

- Med endast 66 dagar kvar till Köpenhamnsmötet är det uppenbart att någon måste se till att bryta det dödläge som just nu råder i förhandlingarna. Halva det svenska ordförandeskapet har nu gått och vad har Sverige egentligen lyckats åstadkomma? Fredrik Reinfeldt skulle kunna bli historisk om han gjorde det som 97 procent av svenskarna faktiskt vill – nämligen ser till att Vattenfall avstår från att investera i ny kolkraft, säger Martina Krüger.

 

Kontaktpersoner

, talesperson i klimatfrågor, 0705 50 29 13

, pressekreterare, 0703 03 36 49

Högupplösta bilder:
https://info.greenpeace.se/album/a_mediarelease