Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Läs mer

Sverige dömer miljödemostranter hårdast i Europa

Pressmeddelande - 19 november, 2003

Göta hovrätt fastställde idag de villkorliga fängelsedomarna mot fyra Greenpeaceaktivister som blockerat fraktfartyget M/S Fagervik i Norrköpings hamn. Aktivisterna döms för grovt olaga intrång. Det är första gången som fredliga miljödemonstranter får så hårda domar i Europa.

”Eftersom domslutet så tydligt avviker från vad Högsta domstolen tidigare uttalat innebär domen en dramatisk förändring av svensk rättspraxis. Domen är därför politisk. Nu straffas fredliga miljödemonstranter hårdare i Sverige än i något annat land i Europa”, säger aktivisternas försvarare Jan Palmblad.

De fyra nu dömda aktivisterna är: ensamseglaren Milo Dahlmann, 45, Sverige, läkaren Elizabeth Rickman, 51, Australien, Greenpeacemedarbetaren Petteri Pykäläinen, 34, Finland, och översättaren Kristina Petersen, 28, Tyskland.

M/S Fagervik har släppt ut olja i Östersjön. Aktionen som aktivisterna dömdes för var ämnad att sätta ljuset på avsaknaden av legala instrument för att hålla oljebovar borta från Östersjön. I augusti i år påpekade också Havsmiljökommissionen dessa brister och uppmanade till en översikt av regelverket på området.

Kaptenen och maskinchefen på M/S Fagervik har tidigare åtalats för ett utsläpp utanför Västervik i februari 2001. Rätten konstaterade att utsläppet med största sannolikhet var avsiktligt, men friade eftersom det fanns en teoretisk möjlighet att utsläppet berodde på en trasig ventil. Anledningen till att utsläppet överhuvudtaget gick till åtal var att det dokumenterades grundligt av två JAS-piloter på övningsuppdrag. Kustbevakningen tog sedan prov på oljan och knöt den till M/S Fagervik. De friande domarna visar att nuvarande regelverk inte räcker till för att stoppa utsläppen i Östersjön.

”Det svenska rättsväsendet håller på att välja sida mellan makten och rätten. Det blir särskilt tydligt i Göta Hovrätt där oljebovarna frikänns medan opinionsbildarna döms till fängelse”, fortsätter Palmblad.

Hovrättsdomen kommer att överklagas till Högsta domstolen.