Dima frisläppt mot borgen

(Uppdatering 19 dec. 2013) Greenpeaceaktivisterna som tillbringat över två månader i ryska fängelser efter en fredlig protest mot vårdslös oljeborrning i Arktis är lättade sedan det ryska parlamentet – Duman – genom omröstning enades om att ge de frihetsberövade aktivisterna och fotojournalisterna amnesti. Beskedet kommer på dagen tre månader efter protesten.

- Jag är lättad över att jag får åka hem till min familj, och jag hoppas att detta kommer att ske snart. Men vi har fortfarande inte sett rättvisa skipas. Det är inte ett brott att protestera fredligt mot risken att den ömtåliga naturen i Arktis och det globala klimatet lider av verksamheten från Gazprom och andra oljebolag, säger den svenske aktivisten Dima Litvinov. 

(Bakgrund) Klockan 18.35 den 19 september 2013 bordas Greenpeace-skeppet Arctic Sunrise av beväpnade styrkor från den ryska kustbevakningen. Fartyget och dess besättning befann sig i Barents hav för att genomföra en fredlig protest mot den ryska, statliga energijätten Gazproms försök att på ett vårdslöst sätt borra efter olja i ett av världens sista, orörda naturområden - Arktis.

Ombord fanns 28 fredliga aktivister från Greenpeace och två frilansjournalister. Samtliga åtalas nu för huliganism.

En av dem är Dima, en 51-årig trebarnsfar från Stockholm som dedikerat sitt liv åt att skydda planeten.

Det här är Dima.

  Dima quote