
Vijftig jaar Greenpeace
Halve eeuw van hoop in actie
“Ecologie. Zoek maar op. Dit gaat ook over jou.”
– Boodschap op reclameborden, besteld door Greenpeace’s eerste voorzitter Ben Metcalfe
Make it a green peace!”, klonk het voor het eerst in de Canadese stad Vancouver in 1970. Het zinnetje verwees naar de typische manier waarmee hippies elkaar begroetten in die tijd: “Peace!”. De woorden groen en vrede werden aan elkaar geklonken op het eind van een befaamde Don’t Make a Wave Committee-vergadering.
De aanwezigen hadden net beslist om een boot naar het eiland Amchitka te sturen om er te protesteren tegen de Amerikaanse kernproeven, wat later bekend zou worden als de allereerste Greenpeace-actie.
Klein detail: ze hadden geen boot, geen geld om er één te kopen en niemand die met een boot kon varen….
Een jaar later, op 15 september 1971, verliet de Phyllis Cormack met “Greenpeace” op het zeil geschilderd de haven van Vancouver – vastberaden om de kernproeven in Amchitka tegen te houden. Het schip geraakte nooit ter plaatse, en op 6 november werd ondergronds een atoombom tot ontploffing gebracht die het eiland openreet en dodelijke straling in de omgeving deed belanden.
Maar de eerste van vele ‘mindbombs’ was wel een feit. Het idee dat deze kernproeven verschrikkelijk fout waren, had zich in het collectieve bewustzijn genesteld. De vastberadenheid van de bemanning en krachtige storytelling hadden een grootschalig protest tegen toekomstige kernproeven op de been gebracht. De Amerikaanse overheid zag zich genoodzaakt om de testsite van Amchitka op te geven, “voor politieke en andere redenen”. Een klinkende overwinning voor moed en zorgzaamheid.
50 Years of Change
De inmiddels bekende fusie van vrede en ecologie – Greenpeace – leverde de energie voor talloze campagnes voor een betere, rechtvaardigere toekomst. Greenpeace is vandaag aanwezig in 57 landen met duizenden medewerkers, tienduizenden vrijwilligers en vele tientallen miljoenen supporters.
Wat ons bindt, zijn een gedeelde missie en waarden om ons klimaat en al het leven op aarde te beschermen. Wij nemen persoonlijke verantwoordelijkheid voor onze acties en handelen altijd vreedzaam. Greenpeace is onafhankelijk en neemt geen geld aan van regeringen of bedrijven. Wij streven naar oplossingen voor de problemen waartegen wij ons verzetten en die wij aan de kaak stellen.
Al vijftig jaar lang – op alle continenten en oceanen – nemen we geen blad voor de mond, tonen we milieuvernietigingen, proberen we die tegen te houden // desnoods door ons eigen lijf in de strijd te werpen. We onderzoeken en documenteren ecologische vervuiling en misdaden. We laten wetenschappelijke studies uitvoeren, trekken naar de rechter indien nodig, lobbyen. We hebben geprobeerd, gefaald en opnieuw geprobeerd. Maar we hebben ook mooie overwinningen behaald.
Terwijl we 50 jaar sinds de oprichting van Greenpeace herdenken en vieren, zijn we ons pijnlijk bewust van de scherp toenemende onrechtvaardigheid, hebzucht en corruptie in de wereld, van de steeds snellere vernietiging van habitats en van de klimaatnoodtoestand, die als een donkere wolk over onze toekomst hangt. We blikken terug om lessen te trekken over hoe we in de toekomst beter kunnen doen. We vieren de passie en inzet van iedereen die de beweging Greenpeace mogelijk maakt. Daar hoor jij ook bij. BEDANKT!
“Ongelooflijk wat enkele mensen rond een keukentafel kunnen bereiken.”
– Dorothy Stowe, één van de stichtsters van Greenpeace
Vandaag herinnert een pandemie ons aan het feit dat “niemand veilig is zolang niet iedereen veilig is”. Als mensen moeten we begrijpen dat we deel uitmaken van de natuur en er niet los van staan. We moeten handelen vanuit het besef dat “geen enkele soort veilig is totdat elke soort veilig is”. We moeten niet alleen opnieuw binnen de grenzen van deze planeet leven, maar we moeten ervoor zorgen dat al het leven kan gedijen.
Samen blijven we hiervoor strijden precies omdat we erom geven.
We blijven vechten omdat we in ons hart, in onze dromen en in onze verbeelding weten dat een betere wereld mogelijk is. We blijven vechten omdat we weten dat de oplossingen binnen handbereik zijn én in onze handen liggen. We weten dat ze vervat zitten in oude verhalen en oude wijsheid, in het rentmeesterschap van inheemse gemeenschappen, maar vinden net zo goed oplossingen in nieuwe technologieën en bij creatieve stedelijke gemeenschappen. We weten dat in de huidige ontwrichting hoop soms kan worden gezien als een daad van moed. Maar we weten ook dat in tijden van ontwrichting ideeën die voorheen onmogelijk leken, plotseling mogelijk worden.
Je kan hier kennis maken met oprichters en pioniers van Greenpeace, onze verhalen lezen en meer te weten komen over belangrijke campagnes, verliezen en overwinningen.
We willen jou ook graag horen. Heb je een Greenpeace-verhaal, een les, een inspiratie, een waarschuwing of een beeld om met ons te delen? Gebruik het gastenboek.
Maar in de eerste plaats willen we jou aansporen om zelf ook actie te ondernemen, zodat we samen kunnen bouwen aan een veiligere, rechtvaardigere toekomst voor al het leven op onze prachtige planeet.