Vandaag hervat de 30e zitting van de Internationale Zeebodemautoriteit (ISA) in Kingston, Jamaica. VN lidstaten zullen er de komende 3 weken onderhandelen over de mijnbouwcode, en zo de toekomst van de diepzee bepalen. De bijeenkomst wordt gekleurd door de dreiging van de Verenigde Staten en het Canadese The Metals Company om de diepzee te ontginnen op eigen houtje, en zo de ISA en internationale wetgeving te ondermijnen. België speelt een belangrijke rol tijdens de onderhandelingen.

Dit is de eerste bijeenkomst van de ISA sinds The Metals Company de allereerste aanvraag ooit indiende om de internationale zeebodem commercieel te ontginnen. Het bedrijf diende die aanvraag in nadat Amerikaanse president Donald Trump een presidentieel besluit tekende om diepzeemijnbouw in nationale en internationale wateren versneld van start te laten gaan. De aanvraag stuit op veel kritiek en weerstand, niet enkel vanuit milieuoverwegingen maar ook ter bescherming van internationale samenwerking en internationale wetgeving. 

Trump’s inbreuk op internationale wetgeving

Wanneer één land solo-slim speelt, dragen wij daar allemaal de gevolgen van. De diepzee mag niet ten prooi vallen aan roofzuchtige bedrijven. De oceaan is van ons allemaal, we móeten wel samenwerken. Niet alleen het welzijn van de oceaan maar ook de internationale rechtsorde hangen daarvan af”, zegt Ruth-Marie Henckes, campagneleider Oceaan bij Greenpeace België, die de onderhandelingen in Jamaica bijwoont.

Bijna 200 landen hebben het VN-Zeerechtverdrag ondertekend, dat de internationale zeebodem als het gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid heeft bestemd. Dat juridisch kader moet eenzijdige exploitatie van de diepzee – zoals Trump en The Metals Company willen – voorkomen. The Metals Company riskeert nu rechtszaken voor de inbraak van internationaal zeerecht en ook problemen in de verkoop van de metalen en de toeleveringsketen. 

België: blue leader of voorstander van diepzeemijnbouw

België zetelt dit jaar als 1 van de 36 leden van de Raad van de ISA, die over de wettekst van de mijnbouwcode onderhandelt. Zo heeft het een belangrijke invloed op de onderhandelingen. Ons land pleit voor een aanname van een mijnbouwcode tegen 2027, een positie die steeds moeilijker te verantwoorden valt. 

Hoewel België zich graag als ‘blue leader’ profileert en zelfs het secretariaat van het Oceaanverdrag naar Brussel tracht te halen, toont België op de ISA een heel ander gezicht. België sponsort DEME’s ambities in diepzeemijnbouw en wil de onderhandelingen voor een mijnbouwcode versnellen, ondanks de oproep van wetenschappers voor meer tijd voor wetenschappelijk onderzoek. Die spreidstand is onhoudbaar. De enige verantwoordelijke manier om de onderhandelingen in te gaan is met een positie voor een voorzorgspauze op diepzeemijnbouw”, zegt Ruth-Marie Henckes.  

Meer info over de Internationale Zeebodemautoriteit en diepzeemijnbouw vindt u in deze mediabriefing.