-
Nieuw rapport wijst op grote klimaatimpact van Amerikaans LNG
Terwijl Europese leiders en bedrijven aandringen op meer import van Amerikaans vloeibaar fossiel gas (lng), waarschuwt een nieuw rapport voor de klimaatrisico’s en financiële gevaren van vijf geplande grote lng-exportprojecten in de VS. [1] Het rapport houdt Europa en ons land (met de belangrijke rol van gasnetbeheerder Fluxys) een spiegel voor: als we het ernstig menen met…
-
Trump zet onderhandelingen over diepzeemijnbouw op scherp
Vandaag hervat de 30e zitting van de Internationale Zeebodemautoriteit (ISA) in Kingston, Jamaica. VN lidstaten zullen er de komende 3 weken onderhandelen over de mijnbouwcode, en zo de toekomst van de diepzee bepalen. De bijeenkomst wordt gekleurd door de dreiging van de Verenigde Staten en het Canadese The Metals Company om de diepzee te ontginnen op eigen…
-
Organisaties in heel Europa voeren actie tegen SLAPPs bij start baanbrekende rechtszaak door Greenpeace
Vandaag gaat in Amsterdam de rechtszaak van start die Greenpeace International aanspande tegen het Amerikaanse oliebedrijf Energy Transfer. Het gaat om de eerste grote test van de nieuwe Europese wet die misbruik van rechtsprocedures - zogeheten SLAPPs - moet tegengaan en de vrijheid van meningsuiting beter beschermt. Tegelijkertijd roepen 30 organisaties in elf Europese landen…
-
Nieuwe studie: bedreigde walvissoort gevonden in gebied waar VS diepzeemijnbouw wil starten
Een wetenschappelijke studie heeft de aanwezigheid van walvissen en dolfijnen bevestigd in twee gebieden in de Stille Oceaan waar The Metals Company (TMC) de diepzee wil ontginnen voor zeldzame metalen. De studie bevestigt onder andere de aanwezigheid van de potvis, die op de IUCN Rode Lijst van bedreigde soorten staat. De nood voor meer wetenschappelijke…
-
EU-Mercosur handelsakkoord bedreigt de Europese bossenwet
Terwijl de wereld zich voorbereidt op de ‘COP30’- de internationale klimaatconferentie die in november zal plaatsvinden in Belém, in het Braziliaanse Amazonegebied - zou de focus van politieke leiders moeten liggen op het nakomen van hun beloften om ontbossing en bosdegradatie te stoppen. Helaas lijken de EU en de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay)…
-
VN Oceaantop: na veelbelovende speeches is het tijd voor actie tegen diepzeemijnbouw
Vandaag loopt de VN-Oceaantop in Nice af, waar wereldleiders een week lang spraken over internationale samenwerking om de oceanen te beschermen. Er werd aanzienlijke vooruitgang gemaakt in het ratificeren van…
-
België ratificeert het VN Oceaanverdrag
België heeft vandaag het VN Oceaanverdrag geratificeerd op de VN Oceaanconferentie in Nice - een belangrijke stap in de strijd voor oceaanbescherming. Dit internationale akkoord maakt het mogelijk om grote delen van de oceaan - buiten nationale grenzen - te beschermen als zeereservaat. België is één van de 18 landen die vandaag toetraden tot het…