Op woensdag 7 juni verschijnen 14 activisten voor de rechtbank in Brugge. Zij worden vervolgd voor hun deelname aan een geweldloze actie van Greenpeace België op 29 april in de Fluxys gasterminal in Zeebrugge. Greenpeace zal samen met andere organisaties en burgers voor de rechtbank verzamelen om te protesteren tegen dit proces dat bedoeld is om klimaatactivisten te intimideren en hen de mond te snoeren.

Greenpeace roept op tot solidariteit en nodigt iedereen uit om mee te komen manifesteren tijdens de hoorzitting, op 7 juni om 9u voor de rechtbank van eerste aanleg in Brugge. 

Dit proces is duidelijk een poging om klimaatactivisten te ontmoedigen en de vrijheid van meningsuiting te beknotten ”, reageert Valerie Del Re, directeur van Greenpeace België. “De veertien mensen die voor de rechtbank moeten verschijnen, werden gearresteerd tijdens een geweldloze actie. Ze hebben geen schade aangericht en we waren in dialoog met de politie. De veertien werden 48 uur opgesloten, de maximaal toegestane tijd voor zo’n aanhouding. Wij zijn geschokt door deze reactie van de autoriteiten.

Actie tegen nieuwe fossiele projecten van Fluxys

Greenpeace België wilde met haar actie de recente stijging in de handel van vloeibaar aardgas (LNG of liquid natural gas) tussen de VS en Europa aan de kaak stellen. Een recent rapport van Greenpeace toont aan hoe de Europese gaslobby van de oorlog in Oekraïne profiteerde om langetermijncontracten en nieuwe infrastructuur voor de levering van Amerikaans schaliegas aan Europese bedrijven door te duwen. [1] Als deze projecten doorgaan, zullen ze de mensenrechten van talrijke gemeenschappen in de VS rechtstreeks bedreigen en de klimaatcrisis verergeren. 

“Geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid is een legitieme vorm van verzet tegen een bedreiging voor de hele mensheid,” vertelt Valerie Del Re. “De klimaatcrisis maakt nu al vele slachtoffers wereldwijd. Bedrijven en overheden die deze crisis aanwakkeren, moeten scherp worden aangepakt. De echte misdadigers zijn niet deze geweldloze activisten, maar zij die volhardend de wetenschappelijke consensus over de noodzaak om af te stappen van fossiele brandstoffen blijven ontkennen.”

Steun de 14 actievoerders

  • Steunbetuiging op 7 juni om 9 uur voor de rechtbank van eerste aanleg in Brugge
  • Adres: Kazernevest 3 – 8000 Brugge
  • Het Facebook-evenement

Noot: [1] Greenpeace International, “Who Profits From War. How gas corporations capitalise on war in Ukraine” – Executive summary in het Nederlands