De 600 actievoerders die Alibaba in Luik blokkeren, zetten hun actie voort en bereiden zich voor om de nacht door te brengen tussen de consumentengoederen van lage kwaliteit van de Chinese e-commerce gigant. In Antwerpen is de actie voorbij. Het privévliegtuigverkeer werd de hele dag lamgelegd. 600 activisten werden gearresteerd. Ongeveer dertig van hen staan onder gerechtelijk arrest en kunnen dus tot 48 uur in een cel blijven, terwijl de anderen in de loop van de nacht zouden moeten worden vrijgelaten.

Luik, 16/12/23 © Johanna de Tessières / Code Rood

Wij zijn enorm trots op de 1200 activisten die vandaag vreedzaam in actie kwam tegen onnodige luxevluchten met privévliegtuigen en subsidies voor de luchtvaart. Deze actie laat zien dat mensen het niet meer pikken dat de luchtvaart op kosten van ons allemaal ongestoord kan blijven groeien en vervuilen. De eerste stap is voor ons een verbod op privévluchten en een einde aan de subsidies voor de luchtvaartsector, gepaard met verregaande investeringen in betaalbaar openbaar vervoer”, zegt Ruth-Marie Henckes van Code Rood.

Situatie in Antwerpen

De repressie door de politie was zorgwekkend. Een wettelijke waarnemer werd geslagen en gearresteerd door de politie. Een activist werd naar het ziekenhuis gebracht. Ook de voorzitter van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten werd gearresteerd. “Het fundamentele recht om te demonstreren en de vrijheid van meningsuiting worden direct bedreigd door deze arrestaties”, zei Ruth-Marie Henckes van Code Rood. “Door ons op deze manier te arresteren kiest de politie de kant van de grote vervuilers in hun wens om ons het zwijgen op te leggen”.

Situatie in Luik

De 600 activisten blokkeren e-commerce gigant Alibaba. Zij zetten hun actie voort en maken zich op dit moment klaar voor de nacht.

Zo tussen de tonnen luchtvracht naast de luide landingsbaan is het onmogelijk om te vatten hoe deze luchthaven en Alibaba hier nog verder mogen uitbreiden”, zegt Chloé Mikolajczak van Code Rood. “Met die vele nachtvluchten om ons heen gaan wij een slapeloze nacht tegemoet, en we hopen dat politici en de luchtvaartsector eens diep nadenken vanavond over de toekomst van de luchtvaart in België. Wij pleiten voor een toekomst die zorg draagt voor omwonenden, werknemers, de natuur en het klimaat. Dat kan door verdere uitbreidingen in de luchtvaart te stoppen, luchtvracht te verminderen, privéjets te verbieden en duurzame, kwalitatieve jobs te creëren.

Toegestane manifestaties

Morgen om 14 uur vindt er zowel in Antwerpen als in Luik nog een (toegestane) betoging plaats, voor iedereen die steun wil betuigen aan de actie van Code Rood tegen de luchtvaartsector. De ene betoging vertrekt aan station Antwerpen Berchem en wandelt tot de vertrekhal op de Luchthavenlei. De andere betoging vertrekt van station Bierset-Awans en wandelt tot de parking voor de terminal van Luik-Bièrset. 

Code Rood is een beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheidsacties opgericht door activisten en gesteund door verschillende organisaties en actiegroepen. Het volledige eisenpakket van Code Rood over de luchtvaart vindt u hier https://code-rouge.be/nl/onze-eisen/.

Contact

Perstelefoon Code Rood: +32 465 885 506