De 600 activisten van Code Rood diede e-commerce gigant Alibaba in Luik sinds gisterenmiddag blokkeerden, hebben de site verlaten. Gisteren hielden bijna 600 andere activisten ondanks massale arrestaties, ook de privéjets in Antwerp Airport aan de grond. Met 1200 activisten is dit de grootste Code Rood-actie tot nu toe. Code Rood is tevreden met de geslaagde actie, maar ook geshockeerd door het hardhandige politie-optreden, zowel in Antwerpen als in Luik.

Luik, 17/12/23 © Johanna de Tessières / Code Rood

Code Rood eist met deze acties onder meer een einde aan subsidies voor de luchtvaart, een verbod op privéjets en meer geld voor kwalitatief openbaar vervoer.

Wij zijn enorm trots op iedereen die dit weekend vreedzaam in actie kwam tegen de vervuilende luchtvaartsector. 1200 activisten namen deel aan onze actie, dat is ongezien. Dit succes maakt duidelijk dat mensen het niet langer pikken dat de luchtvaart ongestoord kan blijven groeien en vervuilen, ten kosten van ons allemaal”, zegt Ruth-Marie Henckes van Code Rood. “Maar we zijn ook verontrust door het hardhandige politie-optreden. Onze activisten kregen matrakken, pepperspray en ander politiegeweld te verduren tijdens hun vreedzaam protest. Hoewel de grote vervuilers, zoals deze subsidieslurpende luchthavens, in dit verhaal de echte criminelen zijn, kiezen de ordedienstener voor om hun pijlen op bezorgde burgers te richten. Dat is de wereld op z’n kop.” 

Luik, 17/12/23 © Johanna de Tessières / Code Rood

De actie in Luik ging gisteren rond 15 uur van start. Zo’n 600 actievoerders blokkeerden de kantoren van Alibaba. Hierdoor konden de vliegtuigen vol massaconsumptiegoederen uit China niet gelost worden en konden er ook geen vrachtwagens voor verdere distributie vertrekken. Later op de avond slaagden 200 activisten er in om het depot van Alibaba binnen te gaan, maar zij werden na enkele uren met geweld verdreven door de politie. Een activiste werd naar het ziekenhuis van Mont Légia, bij Luik, gebracht. Ze heeft een gebroken arm en moet geopereerd worden.

Code Rood voerde gisteren ook actie op Antwerp Airport tegen het privéjetverkeer. De politie arresteerde er honderden activisten nog voor ze de luchthaven konden betreden. Toch zorgde de actie ervoor dat het luchtverkeer de hele dag werd stilgelegd en er dus geen privéjets konden opstijgen, wat net het doel van de actievoerders was.

Ook hier ging de politie bijzonder hardhandig te werk bij de arrestaties. Enkele actievoerders moesten naar het ziekenhuis worden gebracht. Door toedoen van de wapenstok brak één activist zijn arm op twee plaatsen en ook enkele vingers. De politie zette ook pepperspray in.

Vlaams parlementslid Chris Steenwegen (Groen) was legal observer tijdens de actie en werd gearresteerd. Hij vertelt hierover het volgende: “Als ‘legal observer’ ben je aanwezig om toe te zien of het optreden van de ordediensten proportioneel is ten aanzien van de actievoerders. Je bent herkenbaar met een hesje. Maar ik werd onnodig en zonder enige aanleiding van mijn kant plots besprongen door vier agenten die zich op me wierpen, mijn armen met geweld omwrongen en me daarna boeiden. Onnodig en buitensporig geweld.

Ook Edgar Szoc, voorzitter van de Franstalige Liga voor de Mensenrechten werd als legal observer gearresteerd: “De agent die me arresteerde zei dat hij zag dat ik niets verkeerd deed, maar wel aan het filmen was. Hij was bang dat ik beelden zou hebben die ik tegen hen kon gebruiken. Hij gaf me daarom de keuze: de beelden verwijderen of gearesteerd worden. De politie heeft absoluut het recht niet om dat te eisen.”

De Liga verzamelt momenteel informatie over politiegeweld tegen activisten. Code Rood zal diegenen ondersteunen die klachten willen indienen.

Steunbetoging

Vanmiddag om 14 uur vindt er zowel in Antwerpen als in Luik nog een toegelaten betoging plaats, voor iedereen die steun wil betuigen aan de actie van Code Rood tegen de luchtvaartsector. De ene betoging vertrekt aan station Antwerpen Berchem en wandelt tot de vertrekhal van Antwerp Airport  op de Luchthavenlei, en wordt georganiseerd door onder andere Doe Deurne Dicht, Grootouders voor het Klimaat, Fridays for Future en Code Rood.

De andere betoging vertrekt van station Bierset-Awans en gaat tot de parking voor de terminal van Luik-Bièrset. De betoging in Luik gaat uit van verschillende landbouworganisaties die zich tegen de verharding van 350 hectare landbouwgrond kanten, met onder andere FIAN, Occupons le Terrain en de Brigades d’actions paysannes (BAPs). Ook Stop Alibaba die al lang campagne voert tegen de uitbreiding van de luchthaven is van de partij.

Code Rood is een beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheidsacties opgericht door activisten en gesteund door verschillende organisaties en actiegroepen.

Foto’s & Video’s

Meer foto’s en video’s zijn vrij beschikbaar. De collectie wordt doorheen de dag aangevuld.

Contact

Perstelefoon Code Rood:  +32 465 885 506