In Antwerpen en Luik tonen honderden demonstranten hun solidariteit met de acties van Code Rood tegen de luchtvaartindustrie dit weekend. Deze aangevraagde betogingen begonnen net na het vertrek van 600 activisten uit het opslagdepot van e-commerce gigant Alibaba, en nadat 600 activisten gisteren de privéjets op Antwerp Airport aan de grond hadden gehouden. Zo tonen ook mensen die zelf niet aan de actie konden deelnemen hun steun voor Code Rood en eisen ze mee een einde aan subsidies voor de luchtvaart, een verbod op privéjets en meer geld voor openbaar vervoer.

Toegestane betoging in Antwerpen, 17/12/23 © Code Rood

Voor Code Rood is dit een geslaagd actieweekend, zegt woordvoerster Rebecca Eschauzier: “We hebben geschiedenis geschreven met een van de grootste burgerlijke ongehoorzaamheidsacties van de afgelopen jaren. Wel 1200 activisten lieten zich horen tegen de sociaal onrechtvaardige luchtvaartsector, voor meer geld voor openbaar vervoer, natuur, landbouwgrond, gezondheid en klimaatrechtvaardigheid. 

In Antwerpen kwamen zo’n 200 mensen op straat met een banner ‘privéjets = ecoterrorisme’, die wijst op de klimaatontwrichting die privéjets veroorzaken. Het protest werd onder andere gesteund door de lokale beweging Doe Deurne Dicht, Extinction Rebellion en Grootouders voor het Klimaat. Nu alle Vlaamse luchthavens een nieuwe vergunningsaanvraag moeten indienen in de komende maanden, zien deze bewegingen de ultieme kans om deze subsidieslurpende vervuilers voorgoed te sluiten.

Terwijl een handvol rijken met privéjets vliegen, moeten wij allemaal de kosten betalen en met de vervuiling leven. Het draagvlak voor de luchthaven is ondertussen even ver te zoeken als de logica in ons mobiliteitsbeleid. Wij zijn blij dat Code Rood de onrechtvaardigheid van de luchtvaart aan de kaak stelt en pleit voor beter openbaar vervoer. Het moet gedaan zijn met subsidies voor privéjets terwijl het openbaar vervoer letterlijk aan alle kanten rammelt”, zegt Ellys Van der Taelen van Doe Deurne Dicht.

Ook in Luik demonstreerden ook zo’n 200 mensen, waaronder de lokale actiegroepen Stop Alibaba, Comité Liège Air Propre (CLAP), FIAN, Occupons le Terrain en de Brigades d’actions paysannes (BAPs). Alibaba heeft net een vergunning gekregen voor twee nieuwe depots, waardoor ze drie keer meer oppervlakte zullen innemen dan nu al het geval is. De lokale actiegroepen zijn strijdvaardig en blijven zich verzetten tegen deze uitbreiding.

Zo komt een einde aan de derde maar zeker niet de laatste actie van massale burgerlijke ongehoorzaamheid van Code Rood, deelt woordvoerder Rebecca Eschauzier. “2024 wordt een jaar van verkiezingen en klimaatontwrichting, maar ook een jaar van hoop. Want wij zullen met nog meer terugkomen om klimaatrechtvaardigheid te eisen!

Code Rood is een beweging voor burgerlijke ongehoorzaamheidsacties opgericht door activisten en gesteund door verschillende organisaties en actiegroepen.