Hoewel er vooruitgang werd geboekt op de 16e VN-biodiversiteitstop die afgelopen oktober plaatsvond in Cali [1], Colombia, slaagde de aanwezigen er niet in een definitief akkoord te bereiken. De conferentie wordt daarom vanaf dinsdag 25 februari drie dagen verder gezet in Rome. Het doel is om een akkoord te bereiken over wie wat zal bijdragen om de natuur beter te beschermen en op welke manier dat extra geld het best beheerd kan worden. De voorstellen die momenteel op tafel liggen, zijn absoluut noodzakelijk om voldoende financiering te garanderen voor de bescherming en het herstel van ecosystemen, op een eerlijke en rechtvaardige manier, in het komende decennium en daarna.

Greenpeace verwacht dat de top in Rome: 

  • 20 miljard dollar per jaar publieke middelen vrijmaakt vanaf 2025 en nog eens 30 miljard dollar per jaar vanaf 2030, om de implementatie van het Kunming-Montreal biodiversiteitsakkoord te garanderen;
  • directe toegang voorziet tot financiering voor inheemse volkeren en lokale gemeenschappen;
  • het Cali-fonds op een eerlijke en rechtvaardige manier wordt geïmplementeerd en dat commerciële gebruikers van digitale sequentie-informatie (DSI) een zinvolle bijdrage leveren;
  • het eens wordt over een plan voor 2025 om subsidies en andere financiële prikkels die schadelijk zijn voor de biodiversiteit geleidelijk aan af te schaffen (een van de pijlers van de Kunming-Montréal overeenkomst).

“Als er geen vooruitgang wordt geboekt op het gebied van financiering, veroordeelt dat de planeet tot verder verlies van natuur en het uitsterven van planten- en diersoorten,” verduidelijkt An Lambrechts, hoofd van de Greenpeace-delegatie op COP16. “Rijke landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en het eens worden over een solide en eerlijke oplossing om de bescherming van de biodiversiteit te financieren. De onderhandelingen in Rome moeten leiden tot snelle vooruitgang en een ambitieuze overeenkomst gebaseerd op brede internationale samenwerking. Halve maatregelen zijn onaanvaardbaar.”

Belgische delegatie in Rome

De nieuwe federale minister voor Klimaat en Milieutransitie, Jean-Luc Crucke, vertegenwoordigt België woensdag en donderdag in Rome. De Belgische delegatie zal in de Italiaanse hoofdstad aankomen met haar nieuwe nationale biodiversiteitsstrategie, maar zonder een concreet, becijferd actieplan om de doelstellingen te bereiken.

“Hoewel we blij zijn met de inspanningen om de nieuwe nationale strategie af te ronden, betreuren we het gebrek aan becijferde actieplannen en de financiële middelen om deze uit te voeren,” zegt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België. “Zonder een concreet plan geeft ons land – waarvan meer dan 90 % van de Europees beschermde habitats zich in een slechte toestand bevinden – zichzelf geen kans om beloften in daden om te zetten. Daarnaast is een ambitieuze nationale biodiversiteitsstrategie ook nodig omdat de productie- en consumptiepatronen in ons land een heel grote negatieve impact veroorzaken buiten onze landsgrenzen.” 

Noot

[1] Positieve resultaten die werden bereikt in Cali: de oprichting van een nieuw permanent orgaan voor inheemse volkeren en een nieuw fonds waaraan farmareuzen en cosmeticabedrijven kunnen bijdragen voor natuurbehoud, vooruitgang in de bescherming van oceanen en de integratie van biodiversiteit- en klimaatactie.