Greenpeace is tevreden met het akkoord over de financiering van het beschermen van onze biodiversiteit, dat de internationale gemeenschap in staat stelt vooruitgang te boeken. Maar de organisatie wijst er wel op dat de beloftes die tijdens COP15 in 2022 zijn gedaan dringend moeten worden nagekomen: het geld moet effectief op tafel komen en inheemse volkeren en lokale gemeenschappen moeten prioritaire toegang krijgen. De overeenkomst die in Rome is bereikt, bevat een stappenplan naar COP19 in 2030 om de financieringskloof van 700 miljard dollar voor biodiversiteit te dichten, en om een toekomstbestendige financiële architectuur te ontwikkelen om bestaande en nieuwe financiële instrumenten te beheren.

“In het licht van de moeilijke geopolitieke context zijn de vooruitgang op het vlak van financiering en de officiële lancering van het Cali-fonds toch positieve ontwikkelingen,” legt Joeri Thijs, woordvoerder van Greenpeace België, uit. “Maar we hebben dringend nood aan tastbare vooruitgang. Zo moet er vanaf dit jaar 20 miljard dollar per jaar aan overheidsmiddelen worden vrijgemaakt. En het Cali-fonds moet mee gefinancierd worden met bijdragen van de grote farmaceutische en agrovoedingsindustrie, ten bedrage van 1% van hun inkomsten. De processen die hier in Rome worden ingevoerd moeten bovendien ook leiden tot de afschaffing van subsidies die schadelijk zijn voor de natuur en uiteindelijk nieuwe, transparante, rechtvaardige en eerlijke manieren opleveren om financiering te genereren”.

België was aanwezig in Rome met een geactualiseerde nationale biodiversiteitsstrategie. Ons land moet nu zijn deel in die wereldwijde verantwoordelijkheid opnemen en een ambitieus actieplan met duidelijke toezeggingen op vlak van financiering voorleggen. 

“Maar de nieuwe regeerakkoorden in ons land lijken niet in die richting te gaan”, vervolgt Thijs. “Wij roepen onze politici op om de biodiversiteitscrisis eindelijk ernstig te nemen. Ecosystemen blijven instorten, en de gemeenschappen die ervan afhankelijk zijn kunnen niet langer wachten.”