New York, 19 augustus 2019 – Vanaf vandaag komen vertegenwoordigers uit de hele wereld bijeen in New York om te onderhandelen over een wereldwijd Oceanenverdrag. Acteur Javier Bardem pleit voor meer ambitie.Oscarwinnaar Javier Bardem was deze ochtend op Times Square in New York om zijn steun uit te spreken voor een ambitieus verdrag. Later vandaag zal hij afgevaardigden van de Verenigde Naties toespreken, om bij hun regeringen aan te dringen op een sterk mondiaal Oceanenverdrag dat moet helpen om tegen 2030 minstens 30% van de wereldzeeën te beschermen. [1]

Wat er tijdens deze conferentie gebeurt, zal een diepe impact hebben op het leven in onze oceanen en op de toekomst van de mensheid. De afgevaardigden moeten beseffen dat de wereld toekijkt, we kunnen het ons niet veroorloven om dit fout aan te pakken”, zegt Bardem.

Javier Bardem pleit op Times Square in New York voor een ambitieus Oceanenverdrag. Meer foto’s vindt u hier

De VN-conferentie begint met een trailer van de documentaire ‘Sanctuary’ van regisseur Alvaro Longoria, over zijn reis naar de Weddellzee bij Antarctica, een gebied dat dringend bescherming nodig heeft. Bardem, die de documentaire produceerde, nam ook zelf deel aan deze expeditie.

In de buurt van het VN-gebouw toont een 6 meter hoog beeld van walvissen en schildpadden de vele bedreigingen voor de oceanen, van plasticvervuiling tot olieboringen. Op videoschermen roepen mensen van over de hele wereld hun regering op om het eens te worden over een ambitieus Oceanenverdrag. [2]

An Lambrechts, verantwoordelijke voor de Belgische Protect The Oceans-campagne van Greenpeace, woont de conferentie in New York bij.

Onze oceanen behoren tot de minst beschermde gebieden ter wereld. Deze onderhandelingen zijn onze beste kans om minstens een derde van onze oceanen te beschermen tegen 2030. Dat is volgens wetenschappers nodig om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, de biodiversiteit te beschermen en de voedselzekerheid van miljoenen mensen veilig te stellen. België heeft al een ambitieuze positie ingenomen. We rekenen op ons land om een voortrekkersrol te blijven spelen in de onderhandeling van een nieuw en sterk VN-Oceanenverdrag”, aldus Lambrechts. [3]

Foto en video:

Hier vindt u meer beelden van Bardem op Times Square.
Hier vindt u foto’s en video’s van het leven in de oceanen.

Noten:

[1] Dit is de derde van vier vergaderingen bij de VN waar onderhandeld wordt over een verdrag dat het kader zal vormen voor een juridisch bindende ‘Overeenkomst van Parijs over de Oceanen’.

Voor meer informatie, zie: Protect The Global Oceans: Why We Need a Global Ocean Treaty. Hier vindt u een gedetailleerde beleidsbriefing.

[2] Het op de oceanen geïnspireerde kunstwerk is een samenwerking tussen Greenpeace, de High Seas Alliance en de International Union for Conservation of Nature.

[3] De officiële communicatie over het standpunt van België: https://www.health.belgium.be/nl/news/meer-dan-37-ondertekenaars-van-de-brusselse-verklaring-over-klimaatverandering-en-oceanen