Wil je meer doen?
Naar onze Pinterest-pagina ×

Bijna negen maanden geleden is het allereerste geval van covid-19 vastgesteld. Om het virus in te dijken, zijn mondmaskers een deel van ons leven geworden. Maar het stijgend gebruik van chirurgische wegwerpmaskers vervuilt ook ons milieu, zoals blijkt uit de hopen weggegooide mondmaskers die zich opstapelen aan kusten over de hele wereld. 

Dit is een blog van Greenpeace Taiwan.

Waar zijn al die gebruikte mondmaskers naartoe?

Op 3 maanden tijd werden 5.500 ton mondmaskers geproduceerd

Volgens schattingen van Greenpeace Taiwan werden er op het hoogtepunt van de pandemie, van begin februari tot midden mei, in Taiwan ongeveer 1,3 miljard chirurgische maskers geproduceerd en gebruikt. Als we ervan uitgaan dat elk mondmasker 4 gram weegt, komt dat neer op 5.500 ton restafval op een periode van drie maand. Om dat cijfer wat concreter te maken: elke vuilniswagen kan 5 ton vuilnis tegelijk vervoeren en dus heeft Taiwan op drie maand tijd voldoende mondmaskers geproduceerd om 1.100 vuilniswagens te vullen.

Hoe je impact op het milieu verlagen

4 grote risico’s met weggegooide mondmaskers

Waar zijn al die gebruikte mondmaskers naartoe?

1. Weggegooide mondmaskers veroorzaken zowel op de korte als de lange termijn ecologische risico’s. 

De chemische stoffen in de maskers vormen een mogelijke bedreiging voor ons milieu. Medische mondmaskers bevatten grote hoeveelheden polypropyleen (PP), een soort plastic grondstof die maar heel langzaam wordt afgebroken. Bovendien komt tijdens dat proces een grote hoeveelheid giftige stoffen vrij. 

2. Weggegooide mondmaskers kunnen als drijvend afval in zee terechtkomen en schade aanrichten aan de mariene ecosystemen.

Volgens RE-THINK Taiwan, een non-profitorganisatie die schoonmaakacties op stranden bepleit en organiseert, zijn er sinds het begin van de pandemie op bijna alle stranden van Taiwan gebruikte mondmaskers opgedoken, en zijn er ook al een aantal maskers in de oceaan terechtgekomen. Daar kunnen ze door sommige zeedieren worden verward met voedsel.

Bovendien zullen ook plastic deeltjes die vrijkomen bij de afbraak van die mondmaskers in de oceanen aanwezig blijven en zich vele jaren lang in de voedselketen opstapelen, zodat ze uiteindelijk ook schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van de mensen.

3. Rivieren en berggebieden kunnen stortplaatsen worden. Dit kan ook een ravage aanrichten bij planten en dieren in de vrije natuur.

4. Een piek in de hoeveelheid te verwerken afval zou kunnen leiden tot een vraag naar meer capaciteit voor afvalverbranding.

Help ons in onze strijd voor minder wegwerpproducten

Over de hele wereld gaan mensen steeds beter beseffen dat we minder afhankelijk moeten worden van wegwerpproducten. Ook jij kan elke dag bewust kiezen voor minder afval. 

Naar onze Pinterest-pagina Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest