Wil je meer doen?
#50Years ×

Meer dan 27 jaar heeft Lode Devos deelgenomen aan acties. Hij was ook jarenlang hoofd van actie en mobilisatie bij Greenpeace België, maar ging in 2017 met pensioen. 

In 1990 voerde ik als vrijwilliger voor het eerst actie met Greenpeace. Een goede vriend was activist geworden en had me uitgenodigd om hem te vergezellen. Voor het eerst in mijn leven bungelde ik aan klimtouwen, en leerde ik opblaasbare bootjes besturen. Ik ben altijd blijven deelnemen aan acties. Niet omdat ik dat graag doe. Op zich vind ik het onaangenaam om verboden terreinen te betreden of poorten van bedrijven te sluiten tegen de zin van de werknemers. Toch heb ik het altijd met overtuiging gedaan: voor het hogere doel.

Altijd geweldloos

Als je mensen, bedrijven of politici erop wijst dat ze dingen doen die schade berokkenen aan het milieu en ze reageren niet, dan kan je niet anders dan ze in de juiste richting duwen. Daar dienen volgens mij acties voor. Zeer belangrijk is dat het allemaal geweldloos gebeurt. Ik heb me altijd herkend in Greenpeace omdat naast die geweldloosheid ook onafhankelijkheid, solidariteit en respect centraal staan.

Zo’n zestien jaar geleden kreeg ik de kans om bij de organisatie te komen werken. Daarbij heb ik me zeer vaak afgevraagd of we de dingen wel echt goed doen. We moeten voortdurend afwegen wie we willen aanpakken om zoveel mogelijk van wat er nog aan leven rest op de planeet, te redden. En bij onze acties bedenken hoe we creatief te werk kunnen gaan, want een spandoek aan een gevel dat hebben de mensen intussen wel gehad.

Gelukkig heb ik vaak mogen zien dat het werkt. Bedrijven gaan een andere koers varen, ook al is dat aanvankelijk tegen hun zin. Politici getuigen al eens een zeldzame keer van wijsheid. Mensen veranderen echt hun gedrag in een meer duurzame richting. Al blijven sommigen hardnekkig weigeren om het juiste te doen, vaak omdat er (veel) geld mee is gemoeid. 

Actie bij Tessenderlo Chemie in 1992

Heilige vuur

Ook al ben ik nu met pensioen, ik blijf voor altijd activist. Ik zal me het lot van onze Moeder Aarde altijd blijven aantrekken. Het heilige vuur brandt meer dan ooit, en er blijven zoveel acties om te voeren. Bossen die verdwijnen (zelfs in Vlaanderen), kerncentrales die onnodig blijven draaien terwijl er onvoldoende windmolens bijkomen. Als mensen blijven we de auto verkiezen boven het openbaar vervoer of de fiets, eten nog steeds te veel vlees en te weinig plantaardig en bio. 

Maar we zullen niet opgeven. Greenpeace blijft rekenen op elk van jullie. Meer dan ooit.

#50Years Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube Pinterest Pinterest