Bij het woord ‘fiets’ denk je misschien  aan… de wielrenners van de Ronde van Frankrijk? Bakfietsouders? Wielertoeristen tussen de velden? Klopt, zij brengen veel tijd door op het zadel, maar ook voor jouw dagelijkse verplaatsingen is een fietstocht ideaal.

Photo by Erik Witsoe on Unsplash

Photo by Erik Witsoe on Unsplash

Win tijd

Tijdens het spitsuur is de fiets de snelste oplossing in de stad. Met de fiets weet je ook altijd perfect hoe laat je gaat aankomen. En de zoektocht naar een parkeerplaats verloopt sowieso vlotjes. 

Extratime! Als je elke dag een fietstocht maakt, heb je meteen je dagelijkse beweging gehad en hoef je geen tijd meer door te brengen in de fitness. 

Wees efficiënt

Als fietser (op een vlakke ondergrond) verbruik je per kilometer 3,5 keer minder energie dan een voetganger, terwijl je een veel groter gebied kan bestrijken. En dat allemaal zonder vervuilend te zijn! De fiets is ook een redelijk licht vervoermiddel dat naast je eigen gewicht, nog veel meer (kinderen, boodschappen, …) kan dragen. De fiets legt weinig beslag op de publieke ruimte, noch tijdens je fietstocht, noch wanneer je hem ergens netjes hebt weggezet. Op 1 parkeerplaats voor auto’s kan je maar liefst 9 fietsen kwijt. 

Kies voor de fiets en het openbaar vervoer

Let op je portemonnee

Een fiets gaat lang mee en kost niet veel: hij is betaalbaar in aankoop, je hoeft niet te tanken, er valt geen jaarlijkse fietsbelastingbrief in je bus en parkeerkosten zijn er niet… Ook het onderhoud is over het algemeen niet duur en je kan zelfs leren om zelf je fiets te herstellen. 

Help het klimaat

Dankzij je dagelijkse fietstocht word je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en verklein je je ecologische voetafdruk. De hele levenscyclus van een fiets genereert weinig uitstoot en al fietsend veroorzaak je geen lucht- en geluidspollutie. Met de juiste investeringen in infrastructuur, zou de fiets de uitstoot van verkeer in steden wereldwijd kunnen verminderen met 11 procent tegen 2050. 

Blijf gezond

Regelmatig actief zijn, bijvoorbeeld door elke dag een fietstocht te maken, voorkomt ziektes die gelinkt zijn aan een sedentaire levensstijl (zoals hart- en vaatziekten, diabetes en depressie), versterkt je motorische vaardigheden, is beter voor je ademhaling, je immuunsysteem en doet je mentaal ook beter voelen! 

Als je je zorgen maakt om luchtvervuiling, weet dan dat de concentratie van vervuilende stoffen het hoogst is in de auto zelf. Als fietser kan je je ritme en reisweg aanpassen om minder blootgesteld te worden aan de uitstoot van auto’s. 

Maak plezier

Een fietstocht maken, dat is rijden in open lucht, genieten van een individueel ritje zonder rekening te moeten houden met externe negatieve omstandigheden en genieten van het gevoel van snelheid zonder 100 km per uur te halen. Want je hoeft geen Merckx te zijn om de wind op je gezicht te voelen… 

De fiets heeft dus heel wat troeven, ook voor jou! OK, we geven toe, fietsen is hier nog niet overal en altijd zó comfortabel als bij onze noorderburen, maar het gaat de goede richting uit. En het durft al eens regenen, maar daar kan je je op kleden.

Met al deze voordelen op een rijtje, weten we het zeker: binnenkort ben jij ook verknocht aan je dagelijkse fietstocht!

Zin in klimaatvriendelijke mobiliteit?

Hijs je niet enkel op je zadel, maar teken ook de oproep om meer te investeren in klimaatvriendelijke vervoersmiddelen, zoals de fiets en het openbaar vervoer.

Kies voor de fiets en het openbaar vervoer

 


Facebook

Instagram

Twitter

YouTube

Facebook

Instagram

Twitter

YouTube