Op 11 maart is het 9 jaar geleden dat de kerncentrale van Fukushima overspoeld werd door een tsunami. De elektriciteit viel uit en daardoor vielen ook de pompen stil die de hete splijtstof constant moeten koelen. In drie reactoren ging de hoogradioactieve splijtstof smelten en kwamen er wolken radioactiviteit vrij die vooral richting oceaan werden geblazen. Op 15 maart liep het grondig mis voor de bevolking van de provincie Fukushima. Toen blies de wind landinwaarts en voerde de radioactieve wolk naar het westen. De sneeuwval sloeg de radioactiviteit neer. Tot meer dan 50 km van de kerncentrale werd de grond ernstig besmet. Jan Vande Putte, expert Energie bij Greenpeace, ging ter plaatse na het ongeval om onderzoek te doen. Lees zijn getuigenis.

9 jaar na Fukushima
Ik schrijf me in voor de newsletter

Die 15de maart zat ik samen met een collega van het Greenpeace stralingsteam op een vliegtuig naar Japan. Niet naar Tokio – want dat ligt te dicht bij Fukushima – maar wel naar Osaka, op zo’n 600 km. Na vijf dagen logistieke voorbereiding ter plaatse konden we samen met twee Japanse collega’s naar Fukushima vertrekken om de besmetting in kaart te brengen. Er was dringend nood aan onafhankelijk onderzoek omdat al snel duidelijk was dat de Japanse regering cruciale informatie achterhield. Sindsdien is ons team door de jaren heen de besmetting blijven opvolgen. 

Fukushima, de desinformatie blijft groot

9 jaar na Fukushima

Ons stralingsonderzoek van de voorbije negen jaar is cruciaal gebleken voor de lokale bevolking. Zeer pijnlijk is dat de Japanse regering de geëvacueerden probeert te dwingen snel terug te keren naar nog sterk besmette gebieden. Zeker in de aanloop naar de Olympische spelen van dit jaar wou Japan de indruk wekken dat de situatie terug ‘normaal’ en veilig is. Dit leverde Japan scherpe kritiek op van de Verenigde Naties.

Gelukkig is niet heel Fukushima zwaar besmet. Een groot deel is vandaag veilig voor bewoners en landbouw. We hebben dus ook hoop kunnen geven aan landbouwers om door te gaan. De desinformatie van de regering heeft er immers voor gezorgd dat heel wat mensen niet meer weten wat te geloven en dus ook ongerust zijn daar waar het niet nodig is. Een onafhankelijke stem die zekerheid geeft, is dan goud waard. Iets om trots op te zijn als Greenpeace.

Rampzalig Japans energiebeleid

9 jaar na Fukushima

Tegelijk is het energiebeleid van Japan een regelrechte ramp. Van de 54 kerncentrales voor de ramp, zijn er slechts 7 – met veel moeite – herstart. Na de ramp moest elke reactor een onderzoek ondergaan. Daaruit blijkt dat er bij aardbevingen onaanvaardbare risico’s zijn, die vroeger weggemoffeld werden. Het merendeel zal dus nooit kunnen herstarten. Toch blijft de pro-nucleaire regering koppig gokken dat dit wel zal kunnen, waardoor er onvoldoende geïnvesteerd wordt in hernieuwbare energie. Meer zelfs, de energiebedrijven werken de ontwikkeling van hernieuwbare energie tegen, om de toekomst van hun kerncentrales veilig te stellen. Japan heeft nochtans een immens potentieel voor offshore wind, zoals vorig jaar aangetoond door het Internationaal Energie Agentschap. Maar het loopt hopeloos achterop. Meer nog dan bij ons delen de grote energiebedrijven de lakens uit, met gevolg: meer gas en steenkool en dus meer CO2.

Het kan anders!

In Europa is offshore wind een succesverhaal,

Gelukkig kan het ook anders. In Europa bijvoorbeeld is offshore wind een succesverhaal, en België is een koploper (nummer 5 in de wereld!). De voorbije 3 jaar is de kost gedaald zodat geen subsidies meer nodig zijn. In België komt er dit jaar alleen al genoeg bij om Doel 1 te vervangen. Daarna komt er tegen 2026 nog eens 2000 MW offshore wind bij. Dit zal jaarlijks evenveel elektriciteit produceren als een kerncentrale zoals Doel 4. En…  Japanse bedrijven zijn heel actief in Europa, vooral in de Noordzee! We moeten in België hard blijven werken om te garanderen dat offshore wind snel blijft groeien. Niet alleen voor ons, maar ook om wereldwijd het voorbeeld te stellen. Belgische bedrijven kunnen hier mee van profiteren. Het is dus ook goed voor onze economie. En natuurlijk levert offshore wind een cruciale bijdrage in de noodzakelijke kernuitstap

De sterkte van Greenpeace is onze internationale samenwerking. Onze Belgische expertise in offshore wind is heel nuttig in Japan. Tegelijk toont onze ervaring in Fukushima op het terrein concreet aan hoe complex de gevolgen zijn van een kernramp. Zoiets in Doel of Tihange met een bevolkingsdichtheid die 5 keer hoger is, zou niet te overzien zijn.

Ik schrijf me in voor de newsletter Ik deel op Facebook Ik deel op Twitter Ik deel op Whatsapp
Facebook Facebook Instagram Instagram Twitter Twitter YouTube YouTube