Разбери триковете на Симона за избягване на пластмаса за еднократна употреба

Юли без пластмаса е посветен на намаляването на употребата на пластмасови изделия за еднократна употреба, а фокусът му е индивидуалната отговорност. В забързаното ежедневие понякога удобството взема превес и неусетно се поддаваме на „лукса“ да използваме такива продукти. 

Затова заедно с Екологично сдружение „За Земята“ те срещаме с няколко градски момичета, които в поредица от няколко разговора, ни споделят техните трикове и полезни съвети как живеят по-природосъобразно, какви са ежедневните предизвикателства, с които се сблъскват и още много! 

Вече те срещнахме с Рада Бонева @radah.b от Thrift Sheep, виж публикацията тук, със Стела Димова @lavender.and.roses от Stratospheric Productions, нейната публикация тук, с Лили Гелева @lilygeleva, публикация тук, Биляна Славейкова @bibons, публикацитята с нея може да откриеш тук.

А днес предстои да те запознаем и със Симона Стилиянова от Zero Waste Sofia.

Индивидуалните усилия са важни, но волята на управляващите е не по-малко важна. Затова, подпиши петицията, за да изискаш по-смели мерки за ограничаването на пластмасата за еднократна употреба.

Симона Стилиянова (личен архив) © Личен архив: Симона Стилиянова

1. Представи се с няколко думи. Кой си ти, с какво се занимаваш?

Казвам се Симона Стилиянова и съм комуникатор, майка, зелен ентусиаст и автор на блога за устойчив градски начин на живот zerowastesofia.com.

2. Какво е мнението и отношението ти към проблема с пластмасовото замърсяване?

Смятам, че пластмасата има неоспорими качества, но начинът, по който я използваме и културата ни на свръхконсумация изкараха ситуацията извън контрол. Ако я заменим с „биопластмаса“ или друг материал, който отново да ползваме за еднократна употреба, нещата няма да се променят.

Вярвам обаче, че можем да се справим с проблема, като работим за въвеждане на политики за нулеви отпадъци и кръгова икономика, както и с промяна на собствените ни нагласи и ежедневие. 

3. Вярваш ли, че индивидуалните усилия и действия имат значение за разрешаването на проблема с пластмасовото замърсяване?

Zero Waste като начин на живот, личен архив Симона Стилиянова

Убедена съм, че имат значение. И тук не говоря само за ползването на собствени торбичка и бутилка (което само по себе си е супер). Вярвам че като потребители можем да влияем върху решенията на бизнеса и правителствата. Избирайки дали да пазаруваме или не от даден бизнес, ние решаваме дали да подкрепим развитието му. Често се случва да не сме съгласни само с някой елемент от бизнес, който иначе харесваме, или просто да виждаме възможност за подобрение. В тези случаи съм голям привърженик на даването на конструктивна обратна връзка. Така например след мои имейли при онлайн пазаруване вече няколко малки бизнеса преминаха към опаковки без пластмаса. 

4. Разкажи ни за някои от ежедневните предизвикателства, с които се сблъскваш в стремежа си да живееш по-природосъобразно и как се справяш с тях?

Симона Стилиянова (личен архив) © Личен архив: Симона Стилиянова

Най-голямото предизвикателство, пред което се изправям у нас, е липсата на съвременно и адекватно законодателство по отношение на пазаруването в собствен съд. Прословутата НАРЕДБА № 5 ЗА ХИГИЕНА НА ХРАНИТЕ от 2006 г. оставя много неясни въпроси, поради което често съм изпадала в ситуации на дълги преговори при пазаруване в собствен съд. Винаги проявявам разбиране към хората отсреща и не се опитвам да налагам възгледите си агресивно. Смятам, че промяната на законодателството е ключова в случаи като този и ние – потребителите трябва да я изискваме. В момента ситуацията с Covid19 крие много неизвестни, но въпреки това, вярвам, че има екологични и безопасни решения като депозитните системи, например. 

„Без реклами“

Друг проблем за мен са нежеланата поща и рекламните брошури. Опитах всякакви варианти да се справя с тях – слагах  стикери на пощата си, свързвах се с веригите, които я заливат, но резултатите са незадоволителни. Виждам, че много други хора се сблъскват със същия проблем и съм твърдо решена да търся по-генерален начин за справяне с проблема, включващ работа с общината.

5. Имаш ли някакви полезни и практични съвети и инструменти, които ти помагат да живееш по-природосъобразно? 

Любимата ми книга, която преди години, ми помогна да видя голямата картина, и горещо препоръчвам е Story of stuff на Ани Ленърд. От нея научих много за всички етапи от жизнения цикъл на вещите, с които се заобикаляме – от извличането на ресурси за тяхната направа до изхвърлянето им. Друг страхотен помощник за мен е книгата на Bea Johnson – Zero waste home – изключително приятен и добре структуриран наръчник с практични и смислени идеи за по-прост начин на живот с по-малко отпадъци. 

Когато пък искам да открия достоверна и адекватна информация, често се обръщам към „Грийнпийс“ – България, Екологично сдружение „За Земята“, Break free from plastic, Fashion Revolution, както и платформи за етична мода като Good on you

6. Кои според теб са първите 3 стъпки в това да започнеш да живееш по-природосъобразно в ежедневието си? 

Чешмите на България – проект на Zero Waste Sofia © Чешмите на България

На първо място е осъзнаването на проблема и ролята ни в разрешаването му. Бих започнала с осъзнатото и отговорно пазаруване само на неща, от които наистина се нуждаем. На второ – изборът на многократна употреба, в това число и изборът на вода от чешмата, вместо бутилирана. Ако не сте сигурни къде да напълните бутилката си, можете да проверите тук. На трето място е създаването на компост – по-лесно е отколкото мислите, може да прочетете повече тук. Благодарение на тези три стъпки можем драстично да намалим отпадъците и отпечатъка си 🙂 

Симона Стилиянова (личен архив)

7. Отворено послание – сподели ни нещо, което не сме те питали или ако имаш някакъв призив. 🙂

Пазарувайте само това, от което наистина имате нужда 🙂

Разбира се, не забравяйте да се включите в #PlasticFreeJulyBG, ако още не сте го направили. Бъдете здрави и се пазете! 


Може да последваш Симона и нейния профил в Instagram тук.

Не забравяй да подпишеш петицията с искания за по-смели мерки с пластмасовото замърсяване тук: https://act.greenpeace.org/page/61974/petition/1