Малко преди края на годината се обръщаме назад, за да направим кратка равносметка на случилото се през 2022 г. Обръщаме се и към вас, за да ви благодарим за подкрепата, която ни оказвахте през цялата изминала година.

За всички нас годината беше трудна, бяхме изправени пред много кризи – от продължаващата пандемия, през наводнения, горски пожари, до войната в Украйна, енергийната криза, заплахата от използване на ядрени оръжия. 

Успяхме да покажем колко силни и отдадени можем да бъдем, когато се обединим и същевременно да се сближим в тези трудни времена. 

Една от най-важните победи тази година постигнахме отново заедно с вас. След повече от петгодишна битка, един смел земеделец успя да опази земята си. Днес Емил Мирчев може отново да обработва нивите си, без страх, че утре там ще зейне въглищна яма. Силната медийна кампания, която проведохме в началото на пролетта и хилядите писма, които заедно изпратихме към тогавашния министър-председател Кирил Петков дадоха своя резултат и днес хората от района на Алдомировци спокойно могата да кажат, че домът им не е мина.

Активисти на организацията окупираха Министерството на енергетиката, за да настояват за среща с предходния ресорен министър Александър Николов, който да предприеме ясни и категорични действия за енергийна независимост чрез възобновяеми източници и улесняване на хората да произвеждат енергия за собствени нужди. Това се случи малко след началото на военните действия в Украйна и отново ни напомни, че не можем да разчитаме на газ, петрол и ядрено гориво от Русия и така да плащаме за войната.

Активисти на "Грийнпийс" окупираха Министерството на енергетиката
© „Грийнпийс“ / Иван Дончев

„Грийнпийс“ отдавна води кампании по целия свят срещу изкопаемите горива. Именно те са в основата на климатичните промени, токсичното замърсяване, корупцията и конфликтите. Войната в Украйна е един пример и напомняне, че е наложително световните лидери да търсят начини да прекъснат порочната зависимост от изкопаемите горива и да създадат безопасна и сигурна енергийна система, базирана на възобновяеми източници и достъпна за всеки.

Още в началото на март офисът ни се превърна в пространство за събиране на дарения и хуманитарни помощи за пострадалите от войната. Това стана по инициатива на екипа и по молба на организацията „Мати Украйна“. Още същия ден помещението беше буквално затрупано от кашони и пратки с дрехи и продукти от първа необходимост. 

Николаос Цитиридис и Прея заедно със Северина и Деннис от екипа на „Грийнпийс“ – България
Център за дарения в Халите. Николаос Цитиридис и Прея заедно със Северина и Деннис от екипа на „Грийнпийс“ – България
© „Грийнпийс“ – България

Към днешна дата центърът за хуманитарна помощ е на ул. „Царибродска“ 136 – 142 в софийския ж.к. „Зона Б-19“. Повече информация може да откриете на сайта на TimeHeroes. 

Активисти на „Грийнпийс“ се включиха в подкрепа на призива на украински екоактивисти и кампанията #StandWithUkraine за ембарго на руските изкопаеми горива и край на ерата на изкопаемите горива въобще, като маркираха различни локации в София, свързани с финансирането на руски изкопаеми горива. Те от своя страна осигуряват средствата за войната на Владимир Путин в Украйна.

Активисти маркират компании, които финансират войната в Украйна
© „Грийнпийс“ – България / Николай Дойчинов

30 доброволци преминаха обучението за реагиране при бедствия в сътрудничество с Националното сдружение на доброволците в България през пролетта на 2022 г. Създадено в отговор на природни бедствия, засилени от климатичната криза, обучението се фокусира върху гасене на горски пожари, реакция при наводнения, реакция при кризи и първа помощ. В продължение на три месеца участниците присъстваха на онлайн семинари за придобиване на основни теоретични знания, приложени в симулирана среда в рамките на два уикенда на интензивни упражнения на терен. В последствие част от обучените заедно с екипа на „Грийнпийс“ – България се включиха в почистванията след наводненията в Карловско в селата Каравелово и Слатина.

Обучение за реакция при наводнения и горски пожари
Практика за оказване на първа помощ за пострадали при бедствия
© Кристиян Димитров

Продължихме да изобличаваме нерешените проблеми на българската енергийна система. „Ковачки“ е лицето на влиятелен кръг от сенчести финансови и политически интереси в енергетиката. Съществуващият порочен модел в българската енергетика поставя сериозен риск енергийният преход да се изгуби в лабиринта от сенчести политически и икономически интереси на конгломерата, свързван с бизнесмена Христо Ковачки. За това предупреждава докладът „Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“ на „Грийнпийс“ – България. 

Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“
Осемте кръга на Въглищната империя на „Ковачки“
© „Грийнпийс“ – България

Продължихме да настояваме въглищните централи, свързвани с енергийния олигарх, да спрат да замърсяват и да започнат да изпълняват правилата за опазване на човешкото здраве и природата. И макар тази битка да не е лека и дори и върховните институции да не са на наша страна, ние не се отказахме. Бяхме вдъхновени от активните граждани в Димитровград и Гълъбово, които се изправиха срещу замърсителя в името на по-добро място за живот за тях и децата им, както и всички вас, които ги подкрепяте. 

Протест в Димитровград срещу ТЕЦ "Марица 3"
След първия протест обгазяванията на Димитровград със серен диоксид и въглищен прах продължават, което води до нов митинг. Шествието затваря главни улици и булеварди и завършва пред ТЕЦ „Марица 3“.
© Ники Матанов

През тази година подпомогнахме социален Център МИР в кв. „Факултета“, като инсталирахме фотоволтаична система на покрива му. Центърът безвъзмездно помага на стотици деца и родители от района с две групи детска градина, обучения, консултации, медицински прегледи и други услуги. Но бързо повишаващите се цени на тока и горивата увеличиха сметките за електричество на Центъра 2-3 пъти и това заплаши дейностите в помощ на хората. Вместо ограниченият бюджет да отива за грижи, значителна част от него покриваше сметки. Сега Център МИР произвежда чиста възобновяема енергия от слънцето, благодарение на която намалява сметките си, а спестените пари се инвестират по предназначение – за социална подкрепа.

Център МИР и соларната система, снимани от въздуха
Център МИР и соларната система, снимани от въздуха
© Greenpeace/ Story Films Bulgaria

В желанието си да сме крачка по-близо до истинската енергийна независимост и да имаме възможността да плащаме по-ниски сметки за ток, внесохме в Народното събрание предложения за законови промени, които да ни дадат правото да се сдружаваме в енергийни общности  и да произвеждаме заедно собствено електричество от възобновяеми източници. Предложенията ни включват мерки за насърчаване и облекчителни процедури по присъединяване към електрическата мрежа, премахване на административни пречки, финансово  стимулиране и нови възможности за справяне с енергийната бедност

Депутатите Владислав Панев, Албена Симеонова, Илина Мутафчиева и Димитър Стоименов ще бъдат политическите застъпници, които ще отстояват правото ни на чиста енергия и чиста околна среда в парламентарната комисия по енергетика и в пленарната зала.

И тази година по случай Коледа решихме да раздаваме подаръци на държавни институции – соларни панели. Хиляди обществени сгради в България имат огромен неизползван потенциал. Всеки покрив на болница, училище, община и министерство може да произвежда енергия от слънцето за собствени нужди и да отдава излишъка на други сгради, както и на енергийно бедни домакинства. Поканихме президента да се присъедини към празничната ни обиколка, тъй като неговата администрация първа обяви обществена поръчка за фотоволтаична система за собствени нужди.

Обществената поръчка на президентството е пример за това как институциите могат да работят бързо и ефективно, когато това е изгодно. За обикновените граждани обаче процедурата е тромава.
Обществената поръчка на президентството е пример за това как институциите могат да работят бързо и ефективно, когато това е изгодно. За обикновените граждани обаче процедурата е тромава.
© Ivan Donchev / Greenpeace

В края на тази година приключи и Европейската гражданска инициатива за забрана на рекламите на изкопаеми горива. Инициативата стартира през октомври 2021 г. и приключи 12 месеца по-късно. Множество градове в Европа въведоха забрани за рекламите на изкопаеми горива, няколко политически парти обяви подкрепа за забраната. Google и Youtube също забраниха рекламите, които разпространяват фалшива информация за климатичните промени, а Междуправителственият комитет по изменение на климата за първи път в свой доклад разкри ролята на рекламата в задълбочаването на климатичната криза.

В България един от големите ни съмишленици e Музеят на хумора и сатирата в Габрово. Имахме възможност да вземем участие в откриването на 25-ото Габровско Биенале на хумора и сатирата в изкуството, както и да запознаем гостите на града и посетителите на Биеналето с нашата кампания.

През месец юли тази година Музеят официално отказа реклами и спонсорства от компании за изкопаеми горива. От институцията заявиха, че това е отговорно решение с цел да се намали дезинформацията за замърсяването на околната среда и за климатичната криза.

Макет на бизнесмена Христо Ковачки в Габрово
Макет на бизнесмена Христо Ковачки бе сред акцентите на 25-ото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството
© Божидар Николов

Рано или късно ще дойде денят, в който енергийният преход ще е реалност. Зависимостта ни от въглищата няма да съществува, няма да има войни, които да са породени от конфликти за ресурси и властта над тях. Ще сме свидетели на възстановяването на различни животински и растителни видове, които са били близо до пълното си изчезване  – и всичко това се случи заради хора като вас.

С наближаването на края на годината не забравяйте да се погрижите за себе си и за близките си. Отделете време за почивка. Нека следващата година е добра за всички, нека е годината, в която виждаме истинския напредък по осигуряване на справедливо бъдеще за всички нас.

И през 2023 г. ще продължим да преследваме нашите амбициозни цели и да се борим за климата, природата, здравето ни и мира на планетата.

А дотогава благодарим на всеки един, който беше част от нас през изминалата година.

С признателност, 
Меглена, Десислава, Балин, Кристиян, Северина, Лора, Ангел, Габриела Г., Габриела П., Деннис, Пламена и Деница