Kreativ aktion: Greenpeace forsøger at tegne tusind døde pattegrise foran Miljø- og Fødevareministeriet. © Andreas Bro
Vil du gøre mere?
Vær med ×

Esperanza er det spanske ord for ’håb’, et navn hun fik fra Greenpeace-supportere gennem vores hjemmeside. Hun er det senest tilkomne skib i Greenpeace-flåden, og samtidig det største.

Esperanza during Amazon Reef Expedition in Brazil. © Marizilda Cruppe

Esperanza i Brasillien for at udforske Amazonasrevet.

Esperanza kom til Greenpeace i 2002, da hun overtog pladsen fra det nu pensionerede skib ’Greenpeace’. Med sine 72 meter er hun det største skib, som Greenpeace råder over. Hendes størrelse og tophastighed på 14 knob, har gjort hende til et vigtigt værktøj, når store afstande og høj hastighed har været et krav.


Esperanza har siden sin optagelse i Greenpeace-flåden forsvaret verdenshavene mod kynisk ressourceudvinding; fra risikable dybhavsboringer efter olie i Arktis til EU’s plyndring af Afrikas fiskebestande.

Historie

Esperanza var oprindelig én af 14 brandslukningsfartøjer, som blev bygget for den russiske regering mellem 1983 og 1987 på det polske skibsværft Stocznia Polonocna i Gdansk. Kategoriseret som ”heavy ice class” tjente hun den russiske regering i Murmansk.

På grund af manglende midler lå skibet stille i nogle år i 1980’erne indtil det blev solgt, og derefter tjente som norsk forsyningsskib.

Efter Greenpeace købte skibet gennemgik Esperanza omfattende renovering og miljøforbedringer. Fjernelse eller sikker isolering af asbest; nyt brændstofsystem der sikrede mod oliespild; forbedret elektrisk dieselmotor system; vandrensningsanlæg der sikrede at kun rent vand blev pumpet overbord; affaldsdrevet varmesystem; malet med TBT-fri maling og meget mere.

Desuden blev der bygget et helikopterdæk, og skibet blev udstyret med to nye kraner, der hurtigt og effektivt kan løfte gummibåde over siden.

Victor Rask on the Esperanza. © Will Rose

Aktivist om bord på Esperanza forbereder aktion imod olieboringer i Arktis.

Specifikationer

Indregistreringshavn: Amsterdam, Holland
Tidligere navn: Echo Fighter
Registreringsdato: 2000
Antal sovepladser: 33
Gummibåde: 2 store ’rigid hull’ og 4 mindre ’inflatables’
Helikopterlandingsplads: Ja
Skibstype: expedition/research
Kaldesignal: PD 6464
Bygget: 1984 Poland Gdansk
Vægt: 2076 tons
Længde: 72.3m
Bredde: 14.3m
Dybde: 4.7m
Max hastighed: 14 knob
Primære motor: 5.876 hk, 2*2.938 hk Sulzer V12