SAS er begyndt at sælge sig selv som et grønt flyselskab i sine reklamer. Men det mener vi i Greenpeace, er misvisende. Så vi har givet vores eget bud på, hvordan reklamerne burde se ud.

I Greenpeace arbejder vi hårdt for, at SAS – og alle andre flyselskaber – mister retten til at reklamere. Her er 6 argumenter for, at det er nødvendigt. 

Før det første, fordi målet med alle reklamer fra SAS er at få os til at flyve mest muligt. Det er i direkte modstrid med al klimavidenskab, der siger, at vores mål må og skal være at begrænse vores udledninger, så meget vi kan, så hurtigt vi kan. Hver eneste SAS-reklame er basalt set med til at underminere vores mulighed for en bæredygtig fremtid. 

For det andet, fordi reklamer for flyrejser virker. De får os til at flyve mere, end vi ellers ville have gjort. Dermed udleder vi mere CO2, end vi ellers ville have gjort. En dugfrisk opgørelse viser, at SAS bruger 28 millioner kroner om året på at reklamere i Danmark. Greenpeace har forsøgt at beregne SAS-reklamernes klimapåvirkning, og vores skøn er, at de som minimum er ansvarlige for udledningen af 17.000 tons drivhusgasser. Det svarer til at flyve alle indbyggere i Middelfart til Thailand.  

For det tredje, fordi nye undersøgelser fra Greenpeace afslører, at mens SAS i sine reklamer sælger sig selv som grøn, lobbyer selskabet både globalt og i EU for, at flybranchen kan fortsætte med at forurene.
Med budskaber som “vores nye fly reducerer CO2-udslip med 15-30%” og “vi arbejder med forskning og udvikling af el- og emissionsfrie fly” er SAS som det første af de store flyselskaber i Europa begyndt at markedsføre sig på klimatiltag.
SAS er dog samtidig medlem af International Air Transport Association, IATA, som er den største lobbygruppe for flyselskaber og som modarbejder enhver national eller regional miljøskat på flyvning. SAS er også medlem af EU-gruppen Airline Coordination Platform, der arbejder for, at flyselskaber får flere gratis CO2-kreditter i EU og, ligesom IATA, at hverken EU eller enkelte medlemslande indfører klima- eller miljøskat på flyvning. Derudover fremgår det af SAS årsrapport fra 2019, at selskabet er imod indførelsen af danske afgifter og varsler, at det vil påvirke SAS mulighed for at investere i udviklingen af bæredygtige brændstoffer.

For det fjerde, fordi SAS slet ikke er den grønne fly-frontrunner, som SAS er begyndt at sælge sig som i sine reklamer. På trods af sit mål om 25% reduktion i 2025 og en række tiltag, der reelt nedbringer udledningerne, er SAS stadig helt i top blandt de europæiske flyselskaber, der udleder mest per passager-kilometer.
Zoomer man ind på selskabets reduktionsplan er hovedmotoren 80 nye kortdistancefly, der reducerer udslippet med 15%, i forhold til de modeller de erstatter. Det lyder jo umiddelbart fint. Men i en meget nær fremtid skal vi flyve langt mindre. Vi har ikke CO2-budget til andet. Og de første flyruter, der skal droppes, er de mange korte distancer, der let kan og skal erstattes af togrejser. De 80 fly, der sikrer det meste af SAS CO2-reduktion, skal altså slet ikke flyve om 10 år. 

For det femte, så er det ikke bare SAS, der står bag de reklamer, der skal få os til at flyve mere midt i klimakrisen. Det er den danske stat. Dig og mig. Vi ejer nemlig 22 procent af SAS, og den danske stat har netop meldt sig klar til at øge sin ejerandel for at hjælpe SAS ud af sin dundrende krise. Selvfølgelig skal staten ikke være medafsender på reklamebudskaber, der undergraver Danmarks klimamål.
Under coronapandemien gik skattekroner endda direkte til SAS-reklamer. Flyselskabet fik mere end 3,5 milliarder kroner i ekstra statsstøtte og brugte nogle af dem på en kampagne, som lokkede med et 2 for 1-tilbud på flyrejser til nordens islandskaber. Unik natur, der smelter med rekordfart på grund af klimakrisen.

For det sjette – og sidste – så er vi i Greenpeace ikke alene om at ville af med flyreklamer. FN’s klimapanel – der består af førende klimaforskere fra hele verden – udpegede for nylig reklamestrategier som den, SAS kører, som en barriere for at få omstillet vores samfund. Blandt andet fordi reklamerne får os til at opfatte luksusprodukter som flyrejser som basisvarer, alle bør have adgang til og bruge løs af. Klimapanelet slog også fast, at det vil hjælpe klimaet, hvis vi sætter grænser for, hvad virksomheder må reklamere for.

Det er præcis, hvad Greenpeace sammen med over 40 andre organisationer opfordrer EU til at gøre: Forbyd reklamer for de mest klimabelastende produkter som flyrejser, biler og brændstof. 

En forkortet udgave af indlægget blev bragt i Berlingske lørdag den 27. august 2022.