Fire modige Greenpeace-aktivister har netop begivet sig ud i en af klimakampens frontlinjer. Med sig har de, udover klatreudstyr, mad og forsyninger til en lang fredelig protest.
Vi er nordvest for ferieøen Lancerote ved De Kanariske Øer i Atlanterhavet, og aktivisterne er for kort tid siden seljet ud i gummibåde fra det ikoniske Greenpeace-skib, Arctic Sunrise. Men det her er alt andet end en ferierejse.
Carlos fra Argentina, Yakup fra Tyrkiet, Imogen fra Storbrtiannien og Usnea fra USA er netop kravlet ombord på et gigantisk fartøj, der har en 34.000 ton tung kolos af en olie- og gasplatform ombord. Ejeren er olieselskabet Shell, der trodser klimakrisens alarmer og nu er på kurs mod ny oliejagt i den britiske del af Nordsøen.
“Stop med at bore efter olie, begynd at betale“
Med store, sorte typer på gule bannere sender de fire aktivister et klart budskab til Shell og verden omkring for at fortælle, hvad oliegiganten er i færd med: “Stop med at bore efter olie, begynd at betale” (“Stop Drilling. Start Paying”).
Det gigantiske oliefartøj er ikke bare et billede på Shells katastrofale kurs for os alle, men vil konkret forværre de iganværende klimaødelæggelser med orkaner, oversvømmelser og hedebølger, der hiver livsgrundlaget væk under mennesker i hele verden.
Kan pumpe 45.000 tønder olie op om dagen
Fartøjet er en stor satsning for Shell og skal fungere som flydende produktion, lager og afskibning i det såkaldte Penguins-felt. Installationen gør det muligt at pumpe 45.000 tønder olie op – og hold nu fast – hver dag i de næste 20 år! Afbrænding af al den olie og gas, der kommer gennem denne platform, giver et samlet udslip svarende til 45 millioner ton CO2. Det er nogenlunde det samme, som hele Danmark udleder på et år.
Shell og resten af fossilindustrien er helt klar over, at deres handlinger får klimakrisen til at eskalere.
I Pakistan er en tredjedel af landet blevet ramt af oversvømmelse fra en historisk voldsom monsuregn, Tyrkiet har oplevet ekstreme hedebølger, og tørke har ødelagt afgrøder i Kenya, Etiopien og Somalia. For blot at nævne nogle af landene, der er ramt af vejrkatastrofer.
Men selvom kloden kommer i større ubalancer og signalerer en helt anden kurs væk fra kul, olie og gas, vil Shell altså fortsætte sin skadelige olieforretning.
Hjælp med at lægge pres
Det er os, almindelige mennesker, der står med konsekvenserne, mens Shell og resten af olieindustrien tjener milliarder af kroner.
Vi må skabe klimaretfærdighed, hvis vi skal have en tryg og retfærdig verden. Derfor skal de store forurenere som Shell betale for de ødelæggelser, de påfører verden.
Du kan være med til at lægge pres på regeringer verden over. Kræv at verdens beslutningstagere omstiller væk fra fossil energi og til 100 procent vedvarende energi.
Brug din stemme til at skrive under HER.
Følg med
Når du skriver under, kan du samtidig få vores nyhedsbrev og følge med i aktionens udvikling og alle vores andre historier.
Vi opdaterer også løbende om Shell-aktionen på vores Facebook, Instagram og Twitter.