Det første stop på vores skibsekspedition i 2024 er Galápagosøerne, som især skiller sig ud ved at have et stærkt beskyttet havområde. Her vil vi indsamle viden for at minde omverdenen om, hvor meget maritimt liv, vi kan genskabe gennem beskyttede områder.

Beskyt verdenshavene

Lige nu er mange havområder stadig uden beskyttelse, og det kan du være med til at ændre. Vær med til at skabe beskyttede havområder

Vær med

Galápagosøerne beskrives som et eventyrligt sted, næsten forhistorisk med et fantastisk, ubeskriveligt og fascinerende dyreliv. De ecuadorianske øer kan nærmest føles som en anden verden med kæmpeskildpadder, havleguaner, pingviner, flamingoer og mange flere spændende dyrearter. Denne smeltedigel af fantastiske dyrearter har udviklet unikke tilpasninger for at overleve i deres særlige økosystem. Øerne med dets rige biologiske mangfoldighed er også kendt som stedet, der inspirerede Charles Darwin til at formulere sin teori om evolution. 

Galápagos unikke dyrearter

Hos Greenpeace er det kendt som et af et af de største og mest biologisk diverse beskyttede havområder i praksis. I 1998 oprettede Ecuadors regering et 133.000 km2 beskyttet havområde omkring alle Galápagosøerne, og det er et perfekt eksempel på et beskyttet havområde. Ved at dokumentere og dele succesen fra Galápagos vil vi bane vejen for flere beskyttede havområder. 

I dag er mange havområder nemlig stadig uden beskyttelse, men vi vil vise verden, hvordan beskyttede havområder kan hjælpe livet i havet med at komme sig.

Forsker Paola Sangolqui og rejseleder Sophie Cooke tager eDNA (Environmental DNA) prøver i internationalt farvand et sted mellem Galápagos og Ecuador.
Forsker Paola Sangolqui og rejseleder Sophie Cooke tager eDNA (Environmental DNA) prøver i internationalt farvand et sted mellem Galapagos og Ecuador. Foto: Markus Mauthe

Lokale forskere ombord vores skib Arctic Sunrise er allerede begyndt at indsamle data for at vise de mange fordele, beskyttede områder såsom havreservatet i Galápagos har. Området er fuldstændig afspærret og udelukket for destruktiv menneskelig aktivitet som for eksempel industrielt fiskeri. Den stærke beskyttelse har resulteret i et rigt og mangfoldigt havliv.

Vores ekspedition vil også indsamle beviser fra områder uden for reservatet, der ikke er beskyttet. Et eksempel på dette er et stort åbent havområde, der er en del af en form for undersøisk motorvej, som specielle og ofte truede arter såsom grønne havskildpadder og hammerhajer bruger til at rejse gennem Galápagosregionen.

Dette område har akut behov for beskyttelse, fordi det fortsat er åbent for fiskerflåder, der ødelægger dyrebart havliv. Den destruktive aktivitet er et problem, fordi marine økosystemer er forbundne, hvilket betyder, at det industrielle fiskeri kan have en direkte påvirkning på livet inde i reservatet.

Vi vil bruge forskernes værdifulde resultater til at vise, hvordan latinamerikanske lande kan benytte den global havtraktat, som blev stemt igennem for et år siden, til at udvide beskyttelsen til det åbne hav uden for Galápagos’ havreservat. Det var tidligere umuligt at beskytte dette havområde, men takket være traktaten har regeringer nu chancen for at udvide beskyttelsen af ​​dette dyrebare marine økosystem og dermed vise resten af verden, hvordan havene kan beskyttes. 

Galápagos inspirerede Charles Darwin til teorien, der forbinder alt liv på Jorden. Vi håber, at vi kan inspirere til en blå planet med et netværk af beskyttede havområder, fulde af liv.

Vær med til at skabe beskyttede havområder her. 💙✍🏼

Vil du give ekstra støtte i kampen for at skabe havbeskyttede områder? Så kan du også være med til at beskytte vores smukke oceaner med et valgfrit engangsbidrag her.

Galapagos Havleguanen (Ambl0yrhynchus cristatus) er en leguan der kun findes på Galapagosøerne. Foto: Markus Mauthe
KOM MED OMBORD OG KÆMP FOR BESKYTTEDE HAVOMRÅDER

Kun ved at etablere beskyttede havområder kan vi sikre vores egen og kommende generationers fremtid. Giv et bidrag til vores smukke verdenshave og alt livet i dem.

støt nu