“Forestil dig, at der var krig og der ikke var nogen, der deltog,” er et slogan fra Vietnamtiden, som jeg er blevet mindet om i de sidste par uger. Vi deltager da ikke, gør vi? Nej, ikke fysisk. Vi kæmper ikke med våben i hænderne på nogens side af konflikten. Men måske deltager vi alligevel gennem vores historiske indbetalinger til Putins krigskasse gennem alle de år vi har importeret fossile brændsler. Betalinger der fortsætter. Og selvom det ikke gør os til krigsforbrydere, så burde vores økonomiske afhængighed af ikke bare russisk, men alle fossile brændsler få os til at stoppe op og overveje: Hvad nu hvis vi besluttede os for ikke at deltage i fossile krige i fremtiden? Hvor stort er vores bidrag til Putins krigsapperat?

Det er kun de russiske ledere, der ved, hvor meget krigen koster dagligt, men nylige estimater har sat det til 20 milliarder Euro om dagen. Værdien af Europas daglige import af fossile brændsler fra Rusland er afhængig af den global gas- olie- og kulpris, hvilket er steget dramatisk på grund af den geopolitiske ustabilitet og ren spekulation på markedet. I løbet af de første to uger af invasionen har Europa højst sandsynligt købt olie, gas og kul af Rusland for en halv milliard Euro om dagen. Denne regning stiger i takt med at priserne på olie, kul og gas på det globale marked fortsætter deres himmelflugt. Med mindre der ikke er nogen, der vil købe Russiske fossile brændsler længere.

Stop russiske skyggeskibe!

Putins skyggeflåde er en tikkende miljøbombe i Østersøen, der venter på at ske.

Vær med

denne tracker, der er lavet af Europe Beyond Coal kan du se en simpel tæller, der viser det beløb Europa har brugt på at købe fossile brændsler af Rusland siden Ruslands invasion i Ukraine. Den beregner historisk import til europæiske medlemslande og nedbryder det til millioner euro per sekund.

Som du kan se, går det stærkt. Pengene vælter ligefrem ned i Putins krigskasse. Det er en øjenåbner. Ja, trackeren ignorerer kompleksiteten i at de europæiske firmaer med den ene hånd kapper forbindelsen med russiske oileselskaber, og med den anden håndspekulerer i prisstigninger på grund af den geopolitiske ustabilitet. Uanset hvad, så er beløbet vi betaler for vores afhængighed af fossile brændsler, beløbet for øget militarisering himmelråbende. Og der er ikke engang taget hensyn til de menneskelige konsekvenser, og konsekvenserne for naturen som følge af krigen.

40% af det europæiske forbrug af gas og 10% af det globale forbrug af olie stammer fra Rusland. Og med de skyhøje priser bliver russisk eksport af fossile brændsler en endnu bedre forretning og en større del af deres økonomi. I forvejen udgør salg af fossile brændsler mere end halvdelen af Ruslands indkomst fra eksport i de senere år. Penge der ikke bruges til at forbedre forholdene for den almene russiske borger, men bliver brugt til at finansiere en krig, der ødelægger menneskelig værdighed og liv.