En eksplosion eller lækage fra det rustne olietankskib FSO Safer i Det Røde Hav kan resultere i den største oliekatastrofe nogensinde. Ifølge en ny undersøgelse fra Greenpeaces forskningslaboratorium forventes konsekvenserne værre end tidligere anslået. Olien ombord på det beskadigede tankskib svarer til fyrre gange så meget olie som på fartøjet Exxon Valdez, der i 1989 fossede 40.000 tons olie langs Alaskas kyster og forulykkede en af verdens værste oliekatastrofer til dags dato.
Siden 2015 har det gigantiske olietankskib FSO Safer ligget strandet uden for Yemens kyst i Det Røde Hav. Krigen i Yemen, som har forårsaget en af verdens værste humanitære katastrofer, har gjort det umuligt for det yemenitiske selskab SEPOC, der ejer FSO Safer, at sikre fartøjet. Al produktion og eksport relateret til FSO Safer er blevet stoppet, men det anslås, at der befinder sig, hvad der svarer til over en million tønder af råolie ombord tankskibet
“Det forladte tankskib med sin giftige last af råolie udgør en stor trussel mod kystsamfund og miljøet omkring det Røde hav. Den eneste sikre måde at håndtere olien på skibet er ved at overføre olien til et andet fartøj. Det er ikke en nem opgave, og der er mange udfordringer – økonomiske såvel som politiske, forbundet med opgaven, men det bør være en topprioritet. Derfor opfordrer vi stærkt FN og andre partier og regioner til at prioritere denne indsats. Vi har hverken råd til at vente eller fejle. Vi bliver nødt til at gøre alt, hvad vi kan for at forhindre eller som minimum begrænse en større miljøkatastrofe” siger Ahmed El Droubi, Greenpeaces forkæmper i Mellemøsten.
- Et olieudslip eller i værste tilfælde en eksplosion vil have katastrofale langsigtede konsekvenser for mennesker, dyr og miljø: Råolie indeholder giftige kemikalier, der er skadelige for menneskers sundhed. Millioner af mennesker i Yemen og nabolandene ville blive udsat for luftforurening i tilfælde af en eksplosion.
- Et olieudslip ville forværre den humanitære krise i Yemen. De store havne i Hodeidah og Salif, som forsyner landet med 68 procent af alle hjælpeforsendelser, ville blive berørt, og over 8 millioner mennesker ville blive truet af akut hungersnød.
- Vandbehandlingsanlæggene på Yemens kyst kan blive ramt, og omkring 10 millioner mennesker risikerer at løbe tør for drikkevand.
- Fiskeri var Yemens næststørste eksport før krigen begyndte og er fortsat en vigtig indtægtskilde i et land, der allerede er plaget af hungersnød. Hvis der opstår en olielækage, vil Yemens fiskere, som forsyner 1,7 millioner mennesker med mad, formentlig blive tvunget til at lukke ned.
- Et olieudslip i Det Røde Hav ville risikere at ødelægge et helt unikt økosystem med stor biodiversitet og følsomme levesteder som strandgræsbede, mangrover og koralrev.
- Olien vil risikere at sprede sig til Yemens nabobyer Djibouti, Eritrea og Saudi-Arabien, blokere skibsruter til og fra Suez-kanalen og true turismen til Det Røde Hav, som er en stor indtægtskilde i regionen.
Paul Horsman, projektleder for Safer Response Team hos Greenpeace International udtaler: “Vi er klar over, at det at overføre olien fra FSO Safer udgør store udfordringer, men det, der forhindrer os i at udføre opgaven, er ikke tekniske barrierer, men politiske. Teknologien og ekspertisen til at overføre olien til andre tanke er tilgængelig, men trods måneders forhandlinger står vi stadig stille, mens FSO safer fortsætter med at rustne og udgøre en fare for havmiljøet og samfund. Regeringer og olieindustrien har et moralsk ansvar og forpligtelse til at tage ansvar og gøre en aktiv indsats for at forhindre yderligere trusler og konsekvenser for mennesker og økosystemer i Det Røde Hav.
Lande som Norge, Holland, England, Frankrig, Tyskland og Bahrain har det nødvendige udstyr for at håndtere situationen og kan med hjælp og koordinering fra FN sørge for at tage de nødvendige foranstaltninger for at afværge endnu en miljøkatastofe.
I betragtning af den igangværende krig og den politiske krise i Yemen er FN’s og omverdenens handlinger ekstremt vigtige for at forhindre en fremtidig katastrofe for mennesker og miljø.
Greenpeace MENA og Greenpeace International arbejder i øjeblikket med organisationer i regionen for at identificere og understøtte løsninger til at overføre olie, mens de forbereder sig på at handle hurtigt i tilfælde af et større olieudslip.
Hjælp med at støtte arbejdet for at forhindre den værste oliekatastrofe nogensinde – giv et engangsbidrag her.