Farvel til Danish Crowns greenwashing-mærke
I dag skal vi glæde os og fejre denne vigtige milepæl for vores arbejde. Men vi skal hurtigt i arbejdstøjet igen, for Danish Crown fortsætter i den offentlige debat med at forsøge at fremstille svinekød som en klimaløsning.
© Greenpeace

Danish Crown har indstillet sin greenwashing-kampagne “Klimakontrolleret Gris” efter omfattende kritik fra ikke mindst Greenpeace, og efter at danske supermarkeder nu har sagt nej til mærket. Det er en vigtig milepæl, for virksomheders greenwashing er en alvorlig trussel mod den grønne omstilling.

Danish Crowns eget lille, lyserøde mærke på grisekød er slut. På mærket stod “klimakontrolleret gris”.

Sådan skrev Dagligvarehandlen i dag i en artikel, der lyder som en nekrolog over Danish Crowns hjemmelavede mærkningsordning, efter alle danske supermarkeder har valgt at stoppe med at tillade mærket på produkter i deres butikker.

Der gik da heller ikke mange timer, før den “klimakontrollerede gris” endelig afgik ved døden, da Danish Crown udtalte til Landbrugsavisen:

“Kampagnen bliver stillet i bero. Der er ikke grund til kampagner for et produkt, forbrugerne ikke kan finde ude i butikkerne.”

Vi har været i dialog med de danske supermarkeder om mærkningsordningen siden juni, hvor vi klagede til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns vildledende mærkning og reklamekampagne. Og vores seje frivillige har været rundt i en række butikker for at sætte retvisende klistermærker med teksten “ukontrolleret klimasvineri” og “greenwashing” oven på Danish Crowns vildledning. 

Det fik i juli tre supermarkedskæder, Coop, Lidl og Aldi til at melde ud, at det var slut med Danish Crowns mærke i deres butikker. Og nu har den samlede danske detailbranche så sat foden ned overfor Danish Crowns forsøg på at vaske klimabelastende svinekød grønt. 

Det er fantastisk nyt. Der skal lyde en stor ros herfra til de danske supermarkeder for at tage ansvar, når Danish Crown ikke ville. Og vi vil også gerne rose Danish Crown for endelig at drage konsekvensen af den omfattende kritik, som vi og mange andre har rettet mod deres kampagne.

Vi fortsætter kampen mod Danish Crowns vildledning af offentligheden

I dag skal vi glæde os og fejre denne vigtige milepæl for vores arbejde. Men vi skal hurtigt i arbejdstøjet igen, for Danish Crown fortsætter i den offentlige debat med at forsøge at fremstille svinekød som en klimaløsning.

Danish Crowns direktør, Jais Valeur, var mandag i denne uge ude i flere medier med den opsigtsvækkende melding, at oksekød i fremtiden bliver et luksusprodukt på niveau med champagne grundet kødets høje klimabelastning.

Betyder det, at Danish Crown nu planlægger, at reducere deres salg af oksekød? Nej, det gør det desværre ikke, hvilket PR chef i Danish Crown, Frederik Greibe, her bekræfter på Twitter:

Mit sidste spørgsmål handler om Danish Crowns handel med oksekød, som vi afslørede i foråret, har direkte forbindelse til de katastrofale skov- og naturbrande i Brasilien. Det har Danish Crown endnu ikke svaret på.

Udmeldingen var udelukkende en retorisk manøvre med det formål at fremhæve Danish Crowns kerneprodukt svinekød som en del af klimaløsningen på et tidspunkt, hvor virksomheden føler sig presset af klimadagsordnen.

“Jeg tror, at grisen bliver et godt bud på et klimavenligt protein,” siger Jais Valeur til Berlingske. 

Svinekød er imidlertid ikke på nogen måde et “klimavenligt protein”. Klimavenlige proteiner kommer fra planter. Det kræver enorme landområder at dyrke foder til svin. 

Svin spiser desuden de samme konsumafgrøder, som vi mennesker, og der går en masse energi og protein tabt, når planterne først skal igennem et svin, før vi spiser dem.

Spiser vi selv planteproteinerne og skruer ned for kødet, får vi mere plads til natur og skov, som er nødvendigt både for biodiversitet og klimaet. 

Fortsat fokus på konsekvenserne af uansvarlig soja til danske svin

Danish Crown fastholder også, at sojaen, der fodres til danske svin, er ansvarlig. Det er ikke korrekt, hvilket jeg tidligere har skrevet om her. Sojaen i dansk svinefoder har store konsekvenser for klimaet, Sydamerikas skove og oprindelige folk. 

Hovedparten af den “ansvarlige” soja kommer fra lande i Sydamerika, primært Brasilien og Argentina, hvor der er høj risiko for, at produktionen har ført til skovrydning, ødelæggelse af naturområder og krænkelser af oprindelige folks rettigheder.

Og Danish Crown har selv indrømmet, at de ikke kan dokumentere, hvor sojaen til de danske svin kommer fra – og dermed heller ikke, at den er ansvarligt produceret.

Vi har den seneste måned sat fokus på de katastrofale konsekvenser af Danish Crowns uansvarlige soja med avisannoncer:

Danish Crown slagter skoven - annonce i avisen
Vi har indrykket denne avisannonce med en slagtet jaguar og en opfordring til Danish Crown om omgående at stoppe sin greenwashing af skov- og klimaskadeligt kød.
© Greenpeace

Denne video, som vi har lavet sammen med skuespiller Carsten Bjørnlund:

Og ikke mindst vores aktion på havnen i Aarhus, hvor vi blokerede for transport af sojafoder og sendte et tydeligt budskab til Danish Crown om at stoppe med at slagte Sydamerikas skove.

Vi skal have ændret spillereglerne

Siden vi i juni klagede til Forbrugerombudsmanden over Danish Crowns greenwashing, har forløbet omkring vores klage, som straks blev videresendt til Fødevarestyrelsen tydeliggjort, at markedsføringsloven aktuelt slet ikke bliver håndhævet af de ansvarlige myndigheder, når det gælder greenwashing af fødevarer. 

Børsen afdækkede i august, hvordan fødevarevirksomheder, der vildleder forbrugerne, slipper billigt sammenlignet med andre virksomheder, fordi klager over dem ikke vurderes efter markedsføringsloven, men efter fødevareinformationsforordningen, hvor den maksimale bødestørrelse er på kun 10.000 kr.

Vi opfordrer derfor regeringen og det danske Folketing til at få stoppet forskelsbehandlingen af virksomheder og til at opprioritere håndhævelsen af markedsføringsloven. Det mener vi, at politikerne skylder forbrugerne, der gerne vil træffe mere klimabevidste valg uden at blive ført bag lyset.