Først kom Hollands regering med en plan om at sænke antallet af landbrugsdyr med 30 procent inden for de næste ti år for at sætte ind overfor kvælstofforurening – og nu går regionen Flandern, som udgør omkring halvdelen af Belgien, i samme retning. 

Flandern har en af de største koncentrationer af landbrugsdyr i Europa, så der bliver tale om en grøn omstilling i højt gear, når man regionen nu sætter ind politisk for at få antallet af svin ned og dermed sænke kvælstofforureningen og landbrugets pres på naturen.

“Det er fantastisk nyt, at Belgien nu følger i sporet på Holland med en redningsplan for naturen, der sætter ind ved problemets rod – nemlig den skadelige storproduktion af kød. Bolden er begyndt at rulle, politikere og regeringer i andre EU-lande træder i karakter og gør det nødvendige for at genoprette naturen og miljøet,” siger Kristine Clement, kampagneleder for landbrug og skov hos Greenpeace.

Danmark må også sætte mål om færre køer og svin

Som en af verdens største producenter af kød har Danmark meget lignende problemer med en voldsom kvælstofbelastning fra landbruget. Greenpeace sender derfor en opfordring til regeringen om også at tage politisk ansvar og sætte et konkret mål for markant at sænke antallet af køer og svin.

“Nu er det tid til, at også Danmarks regering finder modet frem til at begynde den nødvendige omstilling til et grønnere landbrug ved at sætte et politisk mål om markant at sænke antallet af køer og svin. Kun sådan undgår vi at sende klimaregningen og en ødelagt natur videre til børnene og de unge,” siger Kristine Clement.

Lukker 40 storforurenende landbrug

Delstatsregeringen i Flandern åbner for den store pengepose og vil bruge 27 milliarder kroner på at sænke kvælstofudledningen lokalt frem til 2030 – og der bliver nu gået resolut til værks. Planen er blandt andet at at lukke 40 af de mest forurerende farme i regionen.

Herudover skal 120 forurenende farme tilbydes økonomisk kompensation samtidig med, at de får valget om at lukke frivilligt eller at forpligtige sig til at reducere deres kvælstofbelastning tilstrækkeligt.

“Lige som Belgien og Holland har Danmark en alt for stor produktion af kød og mælk. Vi bruger halvdelen af vores lands areal på at dyrke foder til de mange millioner landbrugsdyr. Den danske naturtilstand skraber bunden i EU, og naturen gisper, både i vores kystvande, fjorde og på land. Den tragiske situation skal især vendes ved at mindske antallet af køer og og tage store landbrugområder ud af drift, så vi kan give plads tilbage til skov og natur,” slutter Kristine Clement.