Greenpeace har begivet sig ud på en ugelang ekspeditionstur rundt i landet for at dokumentere den pressede tilstand i Danmarks søer, kystvande og fjorde. Første stop på turen var ved den fredede Sø Torup Sø i Haslev, som engang var et populært sted for at bade og for lystfiskeri. Dette er ikke længere en realitet, da udledningen af næringsstoffer og iltsvind har haft negative virkninger på den tidligere frodige sø.
For at måle og dokumentere tilstanden af Sø Torup Sø, begav dykkere sig ud i søen med måleudstyr og tog billeder under og over vandoverfladen. Der blev målt et højt indhold af klorofyl, som indikerer en høj algevækst. Disse resultater kan tyde på, at der kan ske en gentagelse af sidste års hændelse med iltsvind, hvor flere tusinde fisk lå døde vandoverfladen.
Udover denne sørgelige opdagelse, kunne det ses, at bunden af søen nærmest er helt livløs med tykke plamager af alger, som også bliver kaldt fedtemøg.
“Både billederne og vores målinger af algeopblomstring i søen bekræfter, at vi går endnu rædselsfuld iltsvindssæson i møde. Under overfladen er søen allerede en ørken uden liv, og der er fedtemøg mange steder. Det er et enormt nedslående syn,” siger Christian Fromberg, kampagneleder for landbrug, natur og skov hos Greenpeace.
Danmark vandmiljø oplevede sidste år den værste sæson med iltsvind i 20 år – og meget tyder altså på, at det kan ligeså galt igen. I forvejen er kun 5 ud af Danmarks 986 søer i dag i “god økologisk tilstand”, og Sø Torup Sø er langt fra at være et af de få sunde eksempler.
Jesper Petersen har været nabo til søen i 27 år og har været vidne til skiftet i, at søen er gået fra at være fuld af liv til, at vandoverfladen i sidste sommer var dækket af tusindvis af døde fisk. En regulær “fiskemassakre”, som han husker det.
Med denne triste udvikling håber han på, at politikerne vil tage handling og få stoppet udledningen af næringsstoffer til søen.
“Det gør mig så trist at se, hvordan man har set til, at vores fredede sø er blevet mere ødelagt med årene. Jeg kan huske, hvordan vandplanter som hjertebladet vandaks stod i tætte undervandsskove, og vandet var så fuld af liv. Nu er lystfiskerne væk og badning er ikke lækkert. Som ved førstehjælp er der kun ét at gøre, og det er at stoppe ulykken, så politikerne må gå til kilden af problemet og stoppe udledningen af næringsstoffer til søen,” lyder det fra Jesper Petersen.
Denne problemstilling er ikke ny og med den grønne trepartsaftale, virker det ikke til, at der er tænkt på Danmarks vandmiljø. Udtagning af lavbundsjorde er en af de bedste løsninger på iltsvind, men med frivillige aftaler med landbruget ser det ikke lyst ud for Sø Torup Sø.
“Vi har kendt til problemet og løsningerne i årtier. Men selv efter det værste iltsvind i 20 år, fortsætter regeringen med at levere symbolsk handling, der ikke redder vores søer og fjorde. Og regeringen fortsætter med at satse på frivillige aftaler med landbruget, som al erfaring viser, er dømt til at slå fejl. Med den grønne trepart lægger regeringen op til endnu en punkteret redningskrans til vores vandmiljø,” siger Christian Fromberg.
Læs mere om den grønne trepartsaftale her.
Ekspeditionen fortsætter til Faaborg Fjord, Als Fjord, Vejle Fjord, Limfjorden, Mariager Fjord og Aarhus Bugt, som også har været ramt af iltsvind de seneste år.
Vores kystfarvande og fjorde bliver kvalt af landbrugets kvælstofforurening. Gødning og gylle fosser ud i vandet, der er ramt af fiskedød og iltsvind.
Vær med