Plastiktraktat
En historisk beslutning er truffet. FN-landene er blevet enige om at indføre en plastikaftale, der kan stoppe plastikforurening.

Til FN´s miljøtopmøde i Nairobi, Kenya nåede verdens ledere endelig frem til en fælles beslutning for at bekæmpe den stigende plastikkrise.

Hvert år ender omkring 8 millioner tons plastik i vores have og er skyld i, at over en million fugle og hundredvis af andre havdyr dør hvert år.  90 procent af al plastik, der blev produceret frem til 2015 blev ikke genanvendt.  Oven i dette forventes den globale plastikproduktion at fordobles i løbet af de næste 20 år. 

Når efterspørgslen efter fossile brændstoffer falder, kompenserer den fossile industri for dette ved at øge produktionen af plast, og trods ambitioner om mere bæredygtige  alternativer, er 99% af al plastik fremstillet af fossile brændstoffer. Hvert år produceres ca. 350 millioner tons plastik, 40% går til engangsemballage. Og det er som regel denne type plastik, vi finder i naturen og i verdenshavene. En global plastikaftale er den sikreste løsning til at komme ud af vores plastik afhængighed og bekæmpe plastikforurening. 

Og netop nu kan det blive en realitet. Senere i år skal forhandlinger om traktatens indhold udformes. Det er et skridt i den rigtige retning. Aftalen vil blive juridisk bindende og inkludere hele plastikkens livscyklus: fra produktion til bortskaffelse og opsamling i miljøet og naturen.

Du læste rigtigt! For første gang nogensinde har vi mandat til at begynde at forhandle en juridisk bindende global plastikaftale, der omfatter alle stadier af plastikforurenende stoffers livscyklus i miljøet. 

Men vi er ikke i mål endnu. Som nævnt ovenfor begynder forhandlingerne om indholdet af aftalen først senere i år. Derfor er det vigtigt, at vi fortsætter med at mobilisere og øge presset på verdens ledere, så vi sikrer os, at der arbejdes på en stærk traktat, som forpligter juridisk og prioriterer genanvendelsessystemer fremfor falske løsninger. Vi skal sikre os, at regeringer over hele verden vil holde deres ord og arbejde for en stærk plastikaftale og du kan også være med.

Miljøminister Lea Wermelin har udtalt:

Danmark har sammen med EU og de nordiske lande længe skubbet på for at komme en bindende aftale nærmere. – Det er et historisk skridt for vores natur og miljø, at vi i dag er lykkedes med at blive enige i FN’s miljøforsamling om, at vi skal have en bindende global aftale, der skal stoppe plastikforureningen af verdenshavene, siger miljøministeren i pressemeddelelsen.

Vi mener derimod, at Danmark har gjort alt for lidt for at overkomme vores andel af plastikforurening. En global aftale kan give regeringen en chance for rent faktisk at tackle problemet. Det skyldes, at en sådan aftale formentlig også vil understøtte udviklingen af ​​nationale handlingsplaner for plastik, som er nødvendige for, at vi kan nå FN’s verdensmål inden 2030 og vore nationale mål.

Indtil en stærk global aftale er blevet underskrevet, forseglet og leveret, har vi brug for din hjælp til at opnå en verden fri for plastikforurening, ren luft og et mere stabilt klima.

Vær med og underskriv vores globale kampagne for en stærk og juridisk bindende plastiktraktat for at stoppe plastikforurening.

Plastiktraktat
Kræv en juridisk bindende plastiktraktat.

Plastikforurening stiger for hvert år, men lige nu har vi en reel mulighed for at løse plastikkrisen.

skriv under