Stå sammen med millioner af mennesker verden over

Underskrevet Mål

{{targetCounter}}

{{goal}}

Stop plastikforurening. Kræv en global plastiktraktat.

Tilføj dit navn og hjælp os med at nå 2000000 underskrifter!

Jeg ønsker fortsat at kæmpe for vores planet med Greenpeace og modtage information om hvordan jeg kan være med til at beskytte vores planet, klima og miljø. Læs vores privatlivspolitik her.

Signed up Goal

{{targetCounter}}

{{goal}}

Mio. af mennesker står sammen mod plastikforurening

Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi modtager hverken penge fra erhvervslivet eller regeringer nogen steder i verden. Derfor er det udelukkende takket være privatpersoner som dig, at vi kan blive ved med at gøre en forskel for at få udfaset engangsplast. Tak for din støtte i arbejdet mod plastikforurening.

 

PLASTIKFORURENING ER ALLE VEGNE

Fra strande i Sydøstasien til det fjerne Antarctic. Plastikforurening er med til at skade dyr som havskildpadder, fugle, hvaler, fisk og mange andre. Nu har forskere fundet mikroplast i luften og i vores madvarer, som derfor også sætter menneskers sundhed i fare. Og eftersom størstedelen af det plastik, der bliver produceret bliver lavet af sprækket gas og olie påvirker det vores miljø og vores i forvejen kriseramte planet. Vi har brug for en løsning, der tager højde for problemets omfang – en global plastiktraktat. 

FN-lande lover plastikaftale for at bekæmpe plastikforurening

En historisk beslutning er truffet. FN-landene er blevet enige om at indføre en plastikaftale, der kan stoppe plastikforurening. Nye forhandlingsrunder om traktatens indhold forventes at starte d. 23 april i Canada. Under de første to runder blev processerne forsinkede. Men første udkast til traktatens indhold er blevet udgivet. Ifølge det første udkast skal produktionen af plastik reduceres, men den siger intet om øvrige klima – og miljømæssige problemstillinger.

Ny rapport afslører en alvorlig sammenhæng mellem plastik og klima og opfordrer til mindst 75 % reduktion af plastik inden 2050.

Vi har brug for, at regeringer tager ekstra foranstaltninger og forhandler en ambitiøs traktat, der kan stoppe plastikkrisen. Den globale plastiktraktat skal reducere produktionen af plastik med mindst 75 % for at sikre, at vi holder os under 1,5°C – for vores klima, menneskers sundhed og biodiversitet.

Produktionen og forbruget af plastik vokser på trods af forurening og klima- og miljøpåvirkninger. Ifølge Det Internationale Energiagentur er petrokemikalier (den del af kemien der beskæftiger sig med olie) den største drivkraft bag den globale olieefterspørgsel og vil stå for halvdelen af ​​olieforbruget i 2050. Givet de nuværende tendenser kan plastsektorens livscyklusemissioner overstige kulstofbudgettet med mindst tre gange i 2050.

Traktaten skal tage højde for hele plastikkens livscyklus, det vil sige fra udvinding af råstoffer til bortskaffelse og opsamling i miljøet, naturen og verdenshavene. På den måde kan vi afslutte plastikkrisen, som vi kender den i dag. Målet er at få afsluttet forhandlingerne og processerne inden udgangen af 2024.

Vær med til at få gennemført den største indsats for natur og miljøbeskyttelse i menneskets historie.

I dag skal vi glæde os og fejre erkendelsen og behovet for en global aftale for at håndtere den stigende plastikkrise, men vi skal hurtigt i arbejdstøjet igen, for indholdet af traktaten skal udformes og her er det vigtigt, at vi bliver ved med at lægge pres på verdens ledere så de inkluderer hele plastikkens livscyklus. Og traktatens indhold skal være juridisk bindende. Vores planet kan hverken tåle mere plastik eller flere tomme løfter fra selskaber eller regeringer, der påstår at de gør en indsats for at stoppe plastikforurening.

Traktaten skal indeholde:

Og DU kan være med til at gøre en forskel. Med din underskrift er du med til at lægge pres på landene i FN under forhandlinger om en global plastiktraktat. Hjælp os ved at skrive under for at levere reelle fremskridt mod målet om en fremtid uden unødvendig plastik. Sammen kan vi skabe forandring og beskytte vores miljø, natur og verdenshave. Din stemme er helt afgørende for, at vi kan skabe vigtige fremskridt for at udfase engangsplastik og stoppe plastikforurening.

NY RAPPORT AFSLØRER SANDHEDEN BAG SKØNHEDSREKLAME

Highligts fra rapporten.

Dove har brugt millioner på deres Selvværdsprojekt, som efter sigende skal hjælpe unge med at udvikle en positiv kropsopfattelse og booste deres selvtillid og selvværd. Men hvad offentligheden ikke ved er, at Dove er med til at producere en masse engangsplast, der ender som giftigt affald i naturen. 

Dove er bevidste om konsekvenserne af engangsplast og alternativerne. Alligevel fortsætter den skadelige produktion. Hvert år ender 6,4 millioner engangsplastemballager i det globale syd. Det er 12.000 hver minut. Det er særligt de små plastikposer, som både er vanskelige at indsamle og genbruge, der er et stort problem.

Doves datterselskab, Unilever, hævder at ønske en ‘affaldsfri’ verden, men alligevel kan kun 0,2% af deres emballage genbruges. De påstår, at det vil ændre sig, og at de har store mål om at genbruge. Men selv hvis de overholder deres planer om at genbruge,  er genbrug alene ikke nok. Vi kan simpelthen ikke genbruge os ud af denne natur- og klimakrise.

Sandheden er, at Dove og Unilever svigter os ved at fortsætte deres produktion og forurene vores natur. Det skal ændres. Det skylder virksomhederne de kommende generationer af unge piger og kvinder, som de hævder at være forkæmpere for.

Lige nu mødes lande verden over for at forhandle en global plastiktraktat. Vi har muligheden for at vende udviklingen og endelig afslutte plastikalderen.

Doves ejer, Unilever, har enorm indflydelse på traktaten. De kan lede forandringen ved at udfase deres egen engangsplastik og presse på for den samme ambition i traktaten. Men de fortsætter med at fremme en engangsmodel, hvor virksomhedernes overskud opvejer de menneskelige og miljømæssige omkostninger for vores samfund.

Vi er her ikke for at udskamme Dove eller forbrugererne. Vi er her for at udfordre et brand til at leve op til dets proklamerede værdier. Vi er her for at styrke dem, der er blevet svigtet, og dem, der er blevet direkte påvirket af Doves plastikaffald.

Dove siger, at de bekymrer sig om ‘rigtig skønhed’? Det er på tide, de beviser det.

Læs hele vores rapport om Unilever og Doves ude af kontrol med plastikforurening

Dove plastikforurening rapportDownload

Plastikforurening har en direkte kobling til produktionen af engangsplast, og hvis vi skal håndtere plastikkrisen, må vi løse problemet ved kilden, nemlig gigantselskaberne, der masseproducerer engangsplast. 

HVEM FORURENER MEST?

Ifølge rapporten “BRANDED Vol III:  Demanding Corporate Accountability for Plastic Pollution” fra alliansen Break Free from Plastic er selskaberne, der forurener mest:

  1. Coca-Cola
  2. PepsiCo
  3. Nestlé

Disse tre selskaber har toppet listen tre år i træk. På fjerdepladsen ligger Unilever. Selskaberne hævder, at de adresserer plastikproblematikken uden dog at forholde sig til mængden af plastik de producerer eller brugen af farlig og unødvendig engangsplastik og engangsemballage. Download rapporten forneden.

BFFP 2020 Brand Audit ReportDownload
Hvad gør plastik ved vores klima?Download
Hvorfor beder vi om telefonnummer?

Vi beder om dit telefonnummer, da vi gerne vil skabe dialog om de indsatser, vi i fællesskab kan gøre for at løse de mange miljøtrusler, som vores klima, miljø og natur står overfor. I samtalen med dig beder vi om opbakning i form af finansiel støtte, så vi kan skabe endnu flere grønne fremskridt for vores planet. Selvom det ikke er alle, der kan eller vil støtte, oplever vi, at de fleste reagerer positivt på den personlige samtale og muligheden for at bidrage til en sundere planet og blive en del af Greenpeace – som fast bidragsyder eller frivillig. Vi får anledning til at fortælle om Greenpeaces arbejde, og du får mulighed for at stille spørgsmål om vores organisation, vores arbejde og metoder og til, hvad dine penge går til. Det skaber tryghed for både dig og os. 

Den støtte, som du og andre giver, skaber langsigtet, økonomisk tryghed og stabilitet i vores arbejde, og er faktisk hele grundlaget for, at vi kan fortsætte arbejdet for en sundere og mere bæredygtig planet. I Greenpeace modtager vi hverken støtte fra virksomheder eller stater, hvilket gør os i stand til at være en uafhængig stemme, der alene varetager miljøets interesser. Derfor er støtten fra mennesker som dig også helt uundværligt.  

Du kan til hver en tid kontakte os, hvis du ikke ønsker at modtage opkald fra os på: [email protected], så sørger vi for, at dit nummer bliver fjernet. 

Hvad gavner en underskriftindsamling?

I Greenpeace arbejder vi ud fra det princip, at vi sammen er stærkere. Når vi organiserer os og kæmper i fællesskab, kan vi råbe højere og stille krav om forandringer.

Mange af vores kampagner vindes ikke over natten. Det kræver lange og seje træk. Gennem solid research og med en omhyggelighed overfor, hvordan vi præsenterer vores argumenter til dem, som normalt modsætter sig vores ideer, skaber vi en platform for bæredygtige løsninger, og destabiliserer de aktører, som prioriterer profit over en sikker fremtid for alle på planeten.

Vi kan være oppe imod magtfulde aktører med enorme budgetter, og derfor er det så utroligt vigtigt at samle så mange stemmer og underskrifter som muligt. På den måde bliver det umuligt for virksomhederne og politikere at vende det døve øre til.

Jo flere vi er, der står sammen, desto bedre chance har vi for at sætte en dagsorden, komme i dialog og vinde sejre for en grønnere fremtid. Når du skriver under på en af vores kampagner og deler din viden og opbakning til sagen med din familie, venner og bekendte, er du ikke kun med til at skabe ringe i vandet. Du er også med til at vise politikere og virksomheder, at du kræver en grøn fremtid – og på den måde forvandle ringe i vandet til bølger og grøn forandring.  

Hvad mere kan jeg gøre?

1. Hold dig opdateret og engagér dit netværk
Følg os på de sociale medier, så du får de seneste nyheder fra vores lokale og globale miljøarbejde. Du kan engagere dig ved at dele posts eller kommentere på opslag og derved skabe opmærksomhed og interesse for den grønne dagsorden i dine netværk.  

YouTube:Greenpeace Danmark
Facebookgreenpeacedanmark
Instagram: greenpeacedk
Twitter: greenpeacedk

2. Sig ja til en grøn hverdag. Tag miljørigtige valg og inspirér andre til at gøre det samme. Hold øje med tips og tricks i vores e-mails og artikler. Læs fx. artiklen8 tips til at bruge mindre engangsplastik, og overvej at bringe emnet op, næste gang du er sammen med din familie eller venner. 

3. Bliv frivillig. Vores frivillige er en flok super inspirerende mennesker, som har lavet masser af fantastiske ting gennem årene. Fra protester foran Christiansborg til at servere plantebaseret mad til inspiration på gader og stræder. Fra at skrive blogindlæg og til at arrangere klima-marcher rundt omkring i hele landet. Planlægge åben-båd arrangementer, når Greenpeace’s flagskibe ligger i havn og til at holde foredrag på skoler og institutioner (læs mere om vores foredrag her). Som frivillig i Greenpeace har også muligheden for at være med på vores meget aktive og lige så spændende kajak- og klatreteam. Læs mere om at være frivillig i Greenpeace her

4. Bliv fast bidragsyder: 
Når du støtter Greenpeace fast hver måned, spiller du en vigtig rolle i at bekæmpe vores tids største udfordring – klimakrisen. Med din støtte kan vi lægge det nødvendige pres på regeringer og virksomheder verden over for at nedbringe CO2-udledninger, værne om livet i vores have, forsvare vores livsnødvendige skove, og sætte rammerne for en bæredygtig produktion og forbrug.

Som månedlig bidragsyder er du med til at sikre os en fast, stabil indtægt, som hjælper os med at sikre endnu flere grønne fremskridt, fordi:

Vi kan rykke hurtigt ud: Med faste og forudsigelige bidrag kan vi reagere straks, når en miljøkrise rammer, og samtidig arbejde langsigtet for varige forandringer.

De administrative omkostninger er lavere for faste bidrag, så en større procentdel går direkte til det, du bekymrer dig om.

Det er også mere bekvemt for dig: Det tager to minutter at oprette et månedligt bidrag, og så er du automatisk med til at beskytte vores planet hver dag, året rundt. Du kan til enhver tid ændre din støtte. 

Samtidig er du med til at sikre vores uafhængige stemme; bidrag fra privatpersoner finansierer alt vores arbejde og holder os fri for virksomheders og regeringers indflydelse.