Greenpeace har store ambitioner; målet er at give en stemme til naturen og miljøet og til de mennesker, der ikke i tilstrækkelig grad har mulighed for at forsvare sig selv.

Hos Greenpeace arbejder vi aktivt med at identificere miljøproblemer og dokumentere problemernes årsager og omfang. Desværre er dokumentation langt fra altid tilstrækkeligt, og når det er tilfældet, tøver Greenpeace-aktivister ikke med at skride til handling. Greenpeace anvender civil ulydighed til at gøre opmærksom på alvorlige natur- og miljørelaterede problemer.

Action halts Oil Drilling Ship in UK Water. © Will Rose

Aktivist fra Greenpeace hænger i ankerkæden på en båd, og han forhindre hermed skibe i at sejle.

Pligt til at handle

Mange store, historiske sejre på menneskerettigheds- og miljøbeskyttelsesområdet er blevet vundet ved hjælp af aktiv protest og gennem handlinger, der stred imod loven. Fra den afroamerikanske borgerrettighedsbevægelse til Mahatma Gandhis kamp for et selvstændigt Indien – historien har vist os, at civil ulydighed kan være et effektivt og til tider uundværligt værktøj i kampen for retfærdighed og forandring.

Når natur eller samfund står over for stærke økonomiske og politiske interesser, kan magtfordelingen være så urimelig eller lovgivningen så utilstrækkelig, at det bliver en menneskelig pligt at handle. I Greenpeace mener vi, at der er visse værdier, der er ukrænkelige, og at deres beskyttelse går forud for den formelle ’lydighed.’ Overordnet set gælder det den værdi, der ligger i at bevare en grøn og levende jord for alle.

Danish Activists Protest T2 Verdict. © Caspar Balslev

Demonstration foran den japanske ambassade i København til støtte for to japanske aktivister fængslet for at afsløre korruption i den japanske regerings hvalfangstprogram.

Regler for civil ulydighed

Greenpeaces aktioner og brug af civil ulydighed er baseret på følgende ufravigelige regelsæt: