🇬🇧 Read the page in English here*

Flere og flere af os føler desperation over vores ledere, der ikke tager klimaforandringerne eller tabet af natur alvorligt. Vores planet er ved at koge, mens udledningen fortsætter med at stige. Millioner af arter er nu truet af udryddelse, og tusinder er allerede gået tabt før dem. Politikernes og direktørernes tomme ord vil ikke redde naturen og vores klima. Vi mener, at civil ulydighed er et vigtigt og nødvendigt redskab til at skabe den forandring, vi desperat har brug for.

Hvad er civil ulydighed, og hvorfor gør vi det?

Civil ulydighed er en selvopofrende og moralsk motiveret handling, hvor man bryder loven eller sociale normer for at forhindre skade eller skabe positiv forandring for medmennesker og samfundet. Greenpeace bruger civil ulydighed, fordi vi mener, at det er vores moralske pligt at handle for at beskytte vores planet, det eneste hjem, vi har.

Nogle ting er simpelthen så forkerte, så kriminelle, så uretfærdige, på trods af at de er lovligt tilladte, at vi er forpligtede til at handle. For eksempel tjener olieselskaber milliarder af dollars i fortjeneste, mens konsekvenserne af deres olieudvinding, boring og forbrænding forårsager katastrofale klimakonsekvenser som oversvømmelser, brande og tørke i fattigere lande.

Men civil ulydighed er kun toppen af isbjerget for Greenpeace. Før vi overhovedet overvejer aktioner, bruger vi måneder på at indsamle beviser, undersøge problemet og finde løsninger. Vi peger ikke bare fingre; vi finder nye, bedre måder at tænke og handle på. Greenpeaces grundige arbejde giver vores aktioner substans og betyder, at vi kan stå bag dem.

Civil ulydighed og almindelige menneskers vilje til at udføre dem i trods mod uretfærdige virksomheder og politikere, der ødelægger naturen, er med til at understrege alvoren af problemet. Vores aktivister er villige til at tage risici og stå op for den planet, vi alle er afhængige af.

Hvordan er det at være en Greenpeace-aktivist?

Greenpeace-aktivister er trænede, engagerede og modige. Men de er også bare almindelige mennesker, der gør ekstraordinære ting for at beskytte vores fremtid.

Vores aktivister arbejder sammen og støtter hinanden, og fremtidige aktivister skal være villige til at forpligte sig til denne stærke holdånd.

Aktivisme kan være hårdt, der er op- og nedture, og at være involveret i en aktion er både opstemmende og udmattende. Men du kan også være sikker på et trygt miljø, mange grin undervejs og få nye færdigheder, nye venskaber og store eventyr.

Sikkerhed er altid den øverste prioritet under aktiviteterne, og i Greenpeace tager vi godt hånd om aktivister og frivillige, der deltager. Vi sikrer den fysiske og psykiske trivsel og sikkerhed for vores mennesker før, under og efter deres deltagelse i en aktivitet, på det højest mulige niveau.

Vi er dedikerede til at hjælpe med eventuelle praktiske eller økonomiske udfordringer, der kan forhindre dig i at deltage i vores aktiviteter. Hvor det er muligt, vil vi imødekomme dine behov for adgang.

Hør Greenpeace-aktivist Ida Marie fortælle om sin oplevelse på en aktion, hvor hun tilbragte 37 timer på en olieplatform i Nordsøen.

Jeg føler altid en følelse af fællesskab og kammeratskab, når vi mødes og forbereder os på aktioner – det føles som en familiesammenkomst!

Pattie, Greenpeace-aktivist

Hvem kan være Greenpeace-aktivist?

Kort sagt – alle! Du behøver ikke være ekstra modig eller superfit for at være en Greenpeace-aktivist. Hos Greenpeace tror vi på, at der er mange måder at være aktivist på – at klatre på olietårne eller blokere et skib i en kajak er ikke for alle. Greenpeace’s frivillige er også aktivister, der udfører fantastisk arbejde med at sprede bevidsthed. Aktivisme handler også om at male bannere, lobbyere politikere med en mail, holde foredrag på en skole eller hjælpe med research på Greenpeace-kontorerne eller i marken.

At være aktivist handler om dedikation og vilje til at stå op for vores fremtid og skabe forandring. Og jo flere vi er, desto mere magtfulde er vi.

Greenpeace-aktivister skal være over 18 år.

Hvilken aktionstræning tilbyder Greenpeace?

Det første skridt mod at blive en Greenpeace-aktivist er at deltage i vores introduktionskursus til civil ulydighed. I dette kursus lærer du mere om civil ulydighed og kraften i ikke-vold. Tilmeld dig i dag.

Næste skridt er et weekend langt kursus i ikke-voldelige aktioner. Dette kursus lærer dig, hvordan du kan agere på en sikker og effektiv måde. I løbet af weekenden får du mulighed for at møde andre aktivister og udfordre dig selv i et sikkert miljø. Træningen dækker alt fra, hvordan du fysisk og mentalt forbereder dig på at tage handling, til metoder for deeskalering, sikkerhed, juridiske procedurer, blokeringsteknikker, medietræning og meget mere.

Personer, der succesfuldt gennemfører dette kursus, er klar til at gå i aktion med Greenpeace. Greenpeace tilbyder også førstehjælpskurser til alle aktivister.

Greenpeace-aktivister kan derefter vælge at ansøge om optagelse i en af vores specialiserede aktionsteams, såsom klatreholdet, kajakholdet eller bådholdet, der alle har omfattende og professionelle træningsprogrammer.

Greenpeace tilbyder også andre træningsprogrammer for frivillige. Læs mere om frivilligt arbejde her.

Alle træningsprogrammer er gratis, og Greenpeace dækker alle udgifter til aktivister i forbindelse med træning og aktiviteter, såsom rejse, mad, indkvartering osv.

Slut dig til kampen!

Tilmeld dig hos Greenpeace og gør en forskel! Vi ser frem til at høre fra dig!

Årlige nordiske frivillige rapporter

Se mere om, hvad Greenpeace-frivillige har opnået gennem årene i vores årlige frivillige rapporter.