Greenpeace har valgt at anke den historisk store bøde på 360.000,- kr, som Retten i Svendborg den 3. september idømte klima- og miljøorganisationen. Greenpeace kalder sagen uhyre principiel og forudser, at den kan få stor indflydelse på muligheden for også i fremtiden at kunne udføre fredelige protester mod de eksistentielle trusler, som hele klimakrisen udgør.
Dommen i byretten faldt på baggrund af fire fredelige protester, som Greenpeace udførte tilbage i marts 2022 mod Danmarks og EU’s import af den russiske olie, der fortsat finansierer Ruslands krig i Ukraine. Greenpeace mener, at bøden er ude af proportioner og at retten i utilstrækkelig grad har inddraget Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10 og 11, der beskytter retten til ytrings- og demonstrationsfrihed. Retten har desuden undladt at tage hensyn til baggrunden for protesterne, nemlig finansieringen af Ruslands ulovlige angrebskrig i Ukraine. Derfor har klima- og miljøorganisationen valgt at anke strafudmålingen.
Kampagnechef i Greenpeace Danmark, Sune Scheller:
“Helt overordnet savner dommen proportionalitet. Der var tale om en fredelig protest med nogle få kajakker, svømmere og et lille sejlskib, der i demonstration mod russisk olie var årsag til, at nogle olietankere kortvarigt måtte ændre kurs på åbent vand. Det er skudt helt forbi målet, når retten straffer den handling med så abnormt stor en bøde.”
“Vi står ved vores handlinger, og vi benægter ikke, at aktivisterne lagde sig i vejen, så olietankerne kortvarigt måtte ændre kurs på åbent vand. At byretten finder, at vi i den forbindelse har overtrådt vores vigepligt og svømmet et sted, man ikke må svømme, tager vi derfor på os. Ankesagen handler derfor ikke om, hvorvidt søfartsreglerne blev overtrådt eller ej, men derimod om, hvad der er en rimelig straf for fredelig civil ulydighed, når den er rettet mod dansk og anden europæisk import af olie, der finansierer en ulovlig krig mod civilbefolkningen i Ukraine.”
“Helt konkret mener vi ikke, at dommen bare tilnærmelsesvis forholder sig sagligt til Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 10 og 11, som også er dansk lov, der omhandler retten til at ytre sig gennem demonstrationer. Det betyder, at myndighedernes sanktioner ikke alene skal være proportionale, der stilles også endnu højere krav til statens indgriben, når der er tale om et alvorligt samfundsrelevant emne.”
“Vores hjerter banker for den fredelige og kreative aktivisme, og vi mener helt grundlæggende, at det er et demokratisk værktøj, der kan sætte vigtige emner på dagsordenen, og endda flytte os som samfund. I et åbent og frit samfund må der være plads til en høj grad af tolerance over for fredelig civil ulydighed, uanset om det er lastbilchauffører og landmænd, der blokerer trafikken, eller klimaaktivister, der protesterer mod russisk olie. Derfor er denne sag også uhyre principiel, og derfor må vi kæmpe mod denne dom, der kun vil bidrage til den indskrænkning af klimaaktivisters ytringsfrihed over en bred kam, som vi har oplevet i flere lande gennem de seneste år.”
SLUT
Læs også:
Domsresumé fra Retten i Svendborg
Tidligere pressemeddelelser fra Greenpeace: Den 3. September – Den 27. august – Den 13. juni