I januar i år bordede en gruppe Greenpeace-aktivister et fartøj med en gigantisk Shell-platform ombord. Aktionen skete fredeligt og varede i 13 dage, mens den 34.000 ton tunge olieplatform blev fragtet fra et område ud for De Kanariske Øer, op gennem Den Engelske Kanal og frem til Haugesund i Norge.

Greenpeace-aktivister på vej mod Shells oileplatform i Atlanterhavet nord for De Kanariske Øer 31. januar 2023. © Greenpeace

Platformen havde kurs mod det britiske Penguins-felt i Nordsøen, og afbrændingen af den olie og gas, den kan pumpe op her, kan give et udslip på 45 millioner ton CO2, hvilket svarer til Danmarks udledning på et helt år. 

Aktivisterne krævede et stop for Shells boringer efter ny olie- og gas samt at selskabet i stedet begyndte at betale for de klima- og miljøskader dets aktiviteter har forvoldt i hele verden.   

Aktivister med et banner med budskabet “Stop med at bore. Begynd at betale.” © Greenpeace

Protesten mod Shell skete samtidig med, at selskabet kunne annoncere det største overskud i sin historie på 270 mia. kr.

Truer med astronomisk erstatningskrav og mundkurv

Nu truer Shell så Greenpeace International og Greenpeace Storbritannien med et astronomisk erstatningskrav på 60 millioner kroner samt et påbud mod nogensinde igen at protestere på nogen af Shells platforme på hverken land eller til vands.

Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder, Greenpeace Danmark, 26113951): 

“Shells krav, hvis eneste formål er at intimidere os til ikke i fremtiden at protestere fredeligt mod deres klimaskadelige og ødelæggende planer om at udvide olie- og gasproduktionen, er en af de største juridiske trusler mod os i vores 50-årige historie. Shell forsøger at tie dem, der kæmper for en klimasikker verden, ihjel. De kræver, at vi permanent stopper med at protestere på deres platforme overalt i verden, og betaler astronomiske beløb til dem. Ingen af delene vil vi gøre. Vi fortsætter vores kamp for at de, der tjener astronomiske beløb på at smadre kloden, øjeblikkeligt stopper med at bore efter ny olie og gas og selv kommer i gang med at betale for den skade, de allerede har forvoldt rundt omkring i verden.”

Sagen har været sat på pause i forsøget på at finde en løsning uden for retssalene. Det er ikke lykkedes. Shell har nu frem til slutningen af denne måned til at fremsætte sine endelige krav overfor retten i Storbritannien.

Se den internationale pressemeddelelse her