København, d. 17. november: I dag begynder forhandlingerne om klima og Greenpeace og Den Grønne Ungdomsbevægelse har derfor opstillet et drivhus på Christiansborg Slotsplads, hvorfra de under regeringsforhandlingerne vil sætte fokus på de klimaindsatser, det er allervigtigst, at Danmarks nye regering forpligter sig på. Alle folkevalgte er inviteret forbi til dialog om, hvordan de sikrer tilstrækkelig klimahandling i den kommende valgperiode.

“Det er afgørende, at man i regeringsforhandlingerne ikke går på kompromis med videnskabens entydige krav om hurtig klimahandling. Det kan ikke længere være til diskussion, at vi må og skal gøre alt, vi kan, for at nedbringe udledningerne i den kommende valgperiode og hæve vores klimamål, så de stemmer overens med det tilbageværende globale CO2–budget. Det ansvar må Danmarks nye regering acceptere og tage på sig fra første til sidste sætning i regeringsgrundlaget”, siger Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace.

De to organisationer ser sig selv som repræsentanter for de 50.000 danskere, der to dage før valget gik på gaden over hele landet under Folkets Klimamarch og endnu engang krævede, at folketinget gør det nødvendige for vores klode.
Organisationerne ønsker med drivhuset både at gøre opmærksom på, at de følger regeringsforhandlingerne tæt og at være en konstant fysisk påmindelse om, at Danmarks nye regering kommer til at have magten i vores land i de afgørende år for kloden. De år, hvor vi stadig kan nå at sikre os en fremtid med et stabilt klima og en natur i trivsel. De år, hvor klimavidenskaben siger, at vores udledninger må og skal falde drastisk.

Organisationerne anerkender dog også, at der venter politikerne en stor og svær opgave, som de gerne vil bidrage til. Derfor har de udstyret drivhuset med deres bud på, hvad klimavidenskaben kræver af os i Danmark, og hvad et nyt grønt regeringsgrundlag skal indeholde.

Tjeklisten indeholder 35 punkter, men helt centralt står en akutpakke for klimaet, der skal sikre den nødvendige her-og-nu handling og en opdatering af vores klimamål. Den er underskrevet af i alt 7 grønne organisationer.

Greenpeace og Den Grønne Ungdomsbevægelse har sendt en personlig invitation til alle 179 medlemmer af det nye folketing om at komme til møde i drivhuset, og derudover er de to organisationer klar med en særlig invitation til det, de håber bliver et historisk ambitiøst klimaflertal: 

“Vi inviterer den kommende regering og dens parlamentariske grundlag til at tage plads i drivhuset, når de skal skrive regeringsgrundlagets grønne afsnit. Til at lade alle se med, når de sammen hæver Danmarks ambitioner for hurtig, reel og resolut klimahandling til det niveau, klimakrisen kræver af os”, siger Eske Frydkjær Bentsen, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse. 
Drivhuset kommer absolut ikke til at ligge øde hen, mens det venter på at blive indtaget af klimaambitiøse politikere. Det vil løbende danne rammen om en række aktiviteter, og det vil hver dag være bemandet af klimaaktivister.

Pressen er altid velkommen til at kigge forbi, men hvis I vil have interview med en talsperson, så ring gerne på forhånd.

Kontakt:
For interview: Helene Hagel, klima- og miljøpolitisk leder i Greenpeace (tlf. 26113951) og Eske Frydkjær Bentsen, aktivist i Den Grønne Ungdomsbevægelse (tlf. 60534059)
For spørgsmål og for at høre mere om, hvornår der sker noget i drivhuset: Emma Oehlenschläger, presseansvarlig i Greenpeace, tlf. 28251629

Billeder af opsætningen og det færdige drivhus kan findes her