Lokale borgere, miljøforeninger og Greenpeace har brugt søndagen på at demonstrere mod et nyt byggeri lige ved siden af en i forvejen enorm svinefabrik i landsbyen Rislev ved Næstved.

© Erik Albertsen / Greenpeace

Find friske billeder fra demonstrationen HER (opdateres løbende)

Greenpeace har arrangeret den fredelige demonstration i samarbejde med Miljøforeningen for Rislev og Nedre Suså og Rislev Bylaug. Her gik 175 børn og voksne med, iført sommerfuglevinger og skilte med protestbudskaber for at få stoppet byggeriet af endnu en svinefabrik. Svinefabrikken er planlagt blot 30 meter fra den eksisterende og vil betyde mere ammoniakforurening af sårbar beskyttet natur, større lugtgener, larm og tung trafik. 

I fælles flok gik turen til den eksisterende svinefabrik, ejet af Tybjerggård Breeding A/S. Her holdt demonstranterne et 66 meter langt banner med budskabet “Stop Svinefabrikkerne”. 

Den eksisterende svinefabrik producerer 120.000 smågrise årligt. Ved at bruge et hul i loven har Tybjerggård nu fået miljøtilladelse til at bygge endnu et anlæg til 20.000 slagtesvin og forurene mere end dobbelt så meget. Hullet kaldes “matrikelfinten” og går ud på, at en svineproducent kan splitte en ejendom op i to matrikler og få tilladelse til at bygge en ekstra svinefabrik uden at forureningen fra de to fabrikker skal regnes sammen.

Sagen vækker ikke alene stor protest i lokalsamfundet, men også i Næstved Byråd, hvor bl.a. socialdemokratiske byrådsmedlemmer lægger pres på Christiansborg for at få lukket hullet i lovgivningen.

Den forrige miljøminister Lea Wermelin lovede for halvandet år siden at se på hullet i loven, der tilsidesætter beskyttelsen af natur, miljø og lokalsamfund på landet.

Til demonstrationen talte de to byrådsmedlemmer Charlotte Roest (S) og Lars Hoppe Søe (R), samt Marianne Bigum (SF), medlem af Folketinget og naturordfører.

KOMMENTARER: 

Mogens Callesen, Rislev Bylaug:
“Vi er et lille samfund nord for Næstved, der nu er ved at komme i klemme på grund af matrikelfinten. Jeg håber, at vi med vores demonstration i dag endelig kan få miljøminister Magnus Heunicke til at lytte og til endelig at lukke hullet i loven.”

Charlotte Roest, byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Næstved: 

“De her absurd store svinefabrikker er et kæmpe problem, og der er ikke noget gammeldags hyggelig bondegård over det her. Matrikelfinten smadrer simpelthen det gode liv på landet.” Loven, som den er i dag, bør i min optik helt klart laves om.”

Lars Hoppe Søe, byrådsmedlem for Radikale i Næstved, Radikale Venstre: 

“Der skal gøres op med landbrugets tag selv-bord i alle landzoner, så kommunerne får lov at sige stop for industrianlæg – og altså svinefabrikker – på landet. Vores natur og landsbysamfund er vigtigere end prioritering af griseproduktion, som er ude af kontrol og ødelægger naturen og lokalsamfund.”

Kristine Clement, kampagneleder for landbrug, natur og skov, Greenpeace: 

“Vi står midt i en biodiversitetskrise, og Danmark er ikke i nærheden af at levere på de målsætninger, vi har forpligtet os til internationalt. Så det er indlysende, at når dansk lov tillader at bygge forurenende industri med ødelæggende konsekvenser for mennesker, natur og miljø, så er det på høje tid, at miljøministeren giver loven et alvorligt eftersyn.”

Marianne Bigum, medlem af Folketinget og naturordfører, SF: 

“SF mener, at kommunerne skal have langt større mulighed for at sige nej til etablering eller udvidelse af svinefabrikker. Nogle gange fremstiller landbruget det som om, at det eneste, der sker uden for de store byer, er produktion af svin. Men spredt over hele landet har vi faktisk mange blomstrende virksomheder indenfor turisme, småindustri og grøn produktion, som ofte bliver begrænset af larm, forurening og lugtgener fra svineproduktionen.”

Fotos kan hentes HER

Kontakt

Rikke Agerbæk, kommunikationsansvarlig, Greenpeace. Mobil: 24 21 45 30