En ny rapport fra Greenpeace beskriver resultaterne af miljøorganisationens undersøgelser foretaget under en Antarktis-ekspedition i årets første måneder. Syv ud af otte prøver taget fra havoverfladen indeholdt mikroplastik, bl.a. i form af mikrofibre.

Yderligere blev der foretaget ni test med et finmasket trawl, hvor der blev fundet mikroplastik i to af prøverne.

Læs rapporten her

I syv ud af ni sneprøver er der fundet målbare koncentrationer af flourstoffer (PFCer). Prøverne blev taget i uforstyrret og nyfalden sne, hvilket indikerer af forureningen er blevet tilført via atmosfæren.

Sune Scheller, projektleder i Greenpeace og ombord på ekspeditionsskibet Arctic Sunrise:

“Vores undersøgelser er fra et af klodens mest afsidesliggende og uberørte områder, men menneskets fodaftryk bliver mere og mere tydeligt. Plastikforurening skal først og fremmest bekæmpes ved at udfase engangsprodukter, og brugen af giftige kemikalier på samme måde udfases i produktionen af alt fra emballage til regnjakker.

“Overalt i vores verdenshave er der brug for at oprettelse beskyttede havreservater, hvor naturen får et åndehul. Havreservater øger havenes i evne til at modstå forurening, fiskeri, klimaforandringer og andre forhold, der sætter vores økosystemer under pres, og et så afsidesliggende sted som Antarktis er bestemt ingen undtagelse.”

Baggrund: 

Der er relativt få data for plastikforurening i Antarktis, og Greenpeace håber at undersøgelsens resultater demonstrerer behovet for fremtidig forskning, hvilket få hidtidige studier i regionen også har efterlyst. Mikroplastik (0,5mm eller mindre) er et mindre synligt tegn på den globale plastikforurening. Mikroplastik kan have konsekvenser for bl.a. havfugle og dyr, der filtrerer deres føde. Dette skyldes både de direkte konsekvenser af plastik i fordøjelsessystemet og de potentielt skadelige tilsætningskemikalier.

Perfluoroctansyre (undergruppe af flourstoffer), der er fundet i fem af de i alt ni sneprøver, er svært nedbrydeligt i naturen med en halveringstid på 92 år. Kemikaliet er bioakkumulerende og er i dyreforsøg påvist at kunne forårsage leverskade, være kræftfremkaldende, påvirke fosterudviklingen, være hormonforstyrende og påvirke immunsystemet.

Den tre måneder lange ekspedition foretog udover vand- og sneprøver også omfattende ubåds-dokumentation af Det Antarktiske Oceans rige havbundsmiljø med koraller og svampe for for at styrke et aktuelt EU-forslag om at skabe verdens største beskyttede havområde nær Antarktis, samt protesterede mod industrielle fisketrawlere, der i stigende grad bevæger sig ind i hidtil ufiskede områder ved verdens sydlige ende.

Udvalgt foto og video fra Antarktis-ekspeditionen kan hentes til frit brug.

Kontakt: Sune Scheller, projektleder, tlf. 27 14 42 57 (i København)