Med en liste på 20 europæiske monsterbåde sætter rapporten “Monsterboats – the scourge of the ocean” ansigt på nogle af de mest ødelæggende og største fartøjer i den europæiske fiskeflåde, herunder også den danske bundtrawler HM 555 Kingfisher.

Europas flåde af fiskerifartøjer er svulmet til en størrelse, så de samlet kan fiske 2-3 gange flere fisk end, hvad der er bæredygtigt. Monsterbådene har fået sit navn og er udvalgt ud fra kriterier om deres størrelse, fangskapacitet, fiskeudstyrets ødelæggende effekt, udsmid af fisk, ureguleret fiskeri og ulovligheder i sine operationer.

Danske Kingfisher er symptom på flere problemer i Danmarks fiskeripolitik, der også gælder i mange EU-lande. Som stort fartøj sidder tungt på den største del af torskekvoterne i Nordsøen og Skagerrak, hvor torsken er hårdt presset af overfiskeri. I 2013 hev Kingfisher hele 8% af torskekvoten op fra Nordsøens hav.

Den ulige prioritering i tildelingen af kvoter betyder, at blot 158 fartøjer står for 90% af den samlede fangst i Danmark. Som i andre EU-lande betyder den politiske favorisering, at de små fiskere, der fanger skånsom i forhold til bestadene og havnaturen, kæmper for sin overlevelse.

Download rapporten her: