Coca-Cola er for fjerde år i træk kåret som det mest forurenende brand i verden. På billedet ser du en Greenpeace-dykker med en colaflaske fundet i havet. © Justin Hofman / Greenpeace
Coca-Cola er for fjerde år i træk kåret som det mest forurenende brand i verden. På billedet ser du en Greenpeace-dykker med en colaflaske fundet i havet. © Justin Hofman / Greenpeace

Ifølge en undersøgelse fra oktober 2021, rangerer Coca-Cola som verdens mest plastforurenende virksomhed, stærkt efterfulgt af PepsiCo og Unilever.

Greenpeace forventer, at selskaberne hurtigst muligt tager de nødvendige foranstaltninger for at forhindre, at enorme mængder af plastik ender i naturen.

Rapporten Brand Audit Report 2021, som er udarbejdet af miljøorganisationen “Break Free From Plastic” udpeger de værste plast-forurenere blandt virksomheder. Her en en oversigt:

 De ti værste forurenere er: 

  1. Coca-Cola
  2. PepsiCo
  3. Unilever
  4. Nestlé
  5. Procter & Gamble
  6. Mondelēz International
  7. Philip Morris International
  8. Danone
  9. Mars, Inc.
  10. Colgate-Palmolive

Rapportens indhold er bekymrende. På internationalt plan bidrager virksomhederne til den massive plastikforurening i verdenshavene, der hvert år dræber over en million havfugle og andre havdyr, siger Aud Hegli Nordø, kommunikationschef i Greenpeace Norge.

Flere af selskaberne påstår, at de adresserer plastik-problematikken, uden dog at forholde sig til det egentlige problem: at reducere den enorme plastikproduktion eller brugen af farlig og unødvendig engangsplastik og engangsemballage. Vi i Greenpeace forventer, at selskaberne  reducerer brugen af unødvendig af engangsplast – og emballage og finder løsninger, som i højere grad kan genbruges og genanvendes.  

Alle aktører, der bidrager til plastikforurening har et ansvar. Genanvendelse er en del af løsningen, og vi i Greenpeace arbejder for strengere reguleringer af brug-og-smid-væk produkter, så der både indsamles og genanvendes mere plastik. Derfor er det nødvendigt, at selskaberne stepper op og bruger deres ressourcer på at finde nye og innovative løsninger for, hvordan deres produkter kan genanvendes og genbruges adskillige gange omgående, siger Nordø.

En krabbe fanget i et plastikkrus i havet ved Isla Verde-strædet udenfor Batangas City på Filippinene. © Noel Guevara / Greenpeace
En krabbe fanget i et plastikkrus i havet ved Isla Verde-strædet udenfor Batangas City på Filippinene. © Noel Guevara / Greenpeace

I løbet af de næste 20 år forventes plastikproduktionen at fordobles. Den fossile brændstof industri regner med at producere mere plastik i takt med, at efterspørgslen efter fossile brændstoffer daler.

Med den stigende produktion, der forventes de kommende år, vil vi aldrig kunne løse plastiskkrisen alene gennem genanvendelse og genbrug. For at stoppe eller bremse forureningen af plastik i havet og i vores natur, må vi løse problemet ved kilden, og reducere brugen og produktionen af plastik allerede i dag, siger Nordø. 

Undersøgelsen kritiserer selskabet Coca-cola, der har et tårnhøjt reklame- og marketingbudget. Deres budgetter bør revurderes, og flere penge sættes af til for eksempel oprydning af strande og floder, som de i øvrigt reklamerer med, at de gør.  I 2018 lancerede Coca-cola en grøn kampagne ved navn «World Without Waste», hvor de lovede at indsamle eller fjerne lige så mange plastikflasker, som virksomheden sælger, fra naturen. 

Budskabet er klart, Coca-cola’s kampagne har fejlet. Forurener man, bør man som minimum rydde op efter sig, men Coca-colas såkaldte oprydningskampagne er ikke andet end et pr-stunt. 

Før at Coca-cola juridisk forpligter sig til at reducere brugen af plastik, og vi faktisk oplever en tydelig nedgang i plastikforurening, er det ikke andet end tomme ord, skvalder, greenwashing og gentagelser, siger Nordø

Læs mere: Løsninger på plastikkrisen – og hvordan du kan være med til at reducere plastikforbruget.

Billede af en skildpadde med plastik omkring munden.
Billede af en skildpadde med plastik omkring munden.

Hver og en af de ti selskaber, der optræder på listen over de værste plastik forurenere findes i danske supermarkeder og hjem.

Det er yderst bekymrende, at vi forbrugere har så let adgang til plastikprodukter. Produkter der ender som affald i verdenshavene og i naturen. Vi er langt bedre til at genanvende vores produkter i Danmark, da vi har pantsystemer, der omfatter en lang række plastikflasker. Det er dog langt fra tilfældet i alle lande. Men alligevel finder vi også plastikaffald som flasker, skruelåg og meget mere i naturen. Ét stykke plastik i naturen, er ét for meget, siger nordø.

Plaststykker i havet og naturen udgør en direkte trussel mod dyrelivet , samtidig bidrager engangsplast  til, at enorme mængder af CO2  udledes i atmosfæren. I 2020 producerede Coca-Co 2.981.421 ton plast, hvilket svarer til 14.907 105 co2 udledning eller tilsvarende at 3.241.996 kørte personbiler i et år.

Den stigende​ plastproduktion er både et affalds- og klimaproblem. For havet betyder det mere plastikforurening, stigende temperaturer, havforsuring, ændringer i økosystemer og et enormt pres på alt liv i havet. 

Stop plastikforurening – din stemme kan gøre en forskel!

Vi i Greenpeace fortsætter med at undersøge, afsløre og kæmpe for at stoppe plastikkrisen. Vil du være med til at gøre en forskel? Skriv under for at støtte vores kampagne for at stoppe plastikforurening her.

Plastikforurening
Stop plastikforurening. Kræv en global plastiktraktat.

Plastikforurening er et stigende problem. Men der er håb. Forhandlinger om en plastikaftale er på vej. Vær med til at lægge pres på landene i FN under forhandlinger om aftalens indhold.

Vær med