© Valdemir Cunha / Greenpeace

Amazonas er verdens største regnskovsområde og også den mest mangfoldige skov på jorden. Man kalder ofte Amazonas for “Jordens lunge”, og området spiller en afgørende rolle for bevarelsen af vores klima. Regnskovene ødelægges hver eneste dag for at skabe produkter, vi bruger i vores dagligdag. Globale industrier udrydder arter og truer miljøforkæmpere i processen – og håber, vi vil vende det blinde øje til. Ved at ændre den måde, du forbruger på, kan du vise solidaritet med de oprindelige folkeslag og være en del af bevægelsen for at beskytte Amazonas.

1. Spis mere plantemad. Omkring tre fjerdedele af al landbrugsjord på Jorden bruges til produktionen af dyr og deres foder, hvilket forårsager monokulturer og tab af biodiversitet. I Amazonas er kvægavl og dyrkning af soja de vigtigste årsager til skovrydning, og i Danmark importerer vi netop sojaskrå, der dyrkes på områder, der før var regnskov. Danmark importerer sojaskrå dyrket på et areal større end Sjælland og Falster tilsammen. En af de nemmeste måder at reducere dit klimaaftryk på er ved at skifte kødet ud med grønt. Samtidig er det godt for dit helbred, og du er med til at beskytte regnskoven!

Amazonas-regnskoven forsvinder i et alarmerende tempo for at gøre plads til Brasiliens kvæg- og sojaproduktion. © Greenpeace / Daniel Beltrá

2. Hold dig opdateret. Læs vores artikel om tabet af biodiversitet i Amazonas, og om de oprindelige folks modstand mod dem, der stjæler deres land. Og husk at følge Greenpeace på Facebook, Twitter og Instagram – så vil du løbende blive orienteret om miljø- og klimaproblematikker og modtage forslag til, hvordan du kan engagere dig yderligere.

3. Stil virksomheder til ansvar. Kræv, at virksomheder holder op med at købe og sælge problematiske produkter ved at ringe, maile, eller skrive på deres Facebook-side. Det er ofte effektive metoder til at få dem til at tænke sig om. Danish Crown er et eksempel på en virksomhed, der handler miljømæssigt uansvarligt.

4. Brug mindre sort energi. Reducér dit brug af fossile brændsler. Jo mindre der anvendes, desto mindre påvirker klimaændringerne Amazonas og andre vigtige naturområder. Du kan læse eller genlæse vores klimaguide her.

5. Brug genanvendt tømmer. Hvis du bygger et hus eller udbygger dit hjem, skal du undgå træ fra oprindelige skove. Brug i stedet alternativer som genvundet eller genbrugt tømmer, eller  miljøcertificeret træ.

6. Tal om problemet – inspirer andre til handling. Tal med din familie, venner og kollegaer om truslerne mod Amazonas. Du kan for eksempel dele den her video om Karipuna-folkets kamp mod dem, der stjæler deres land.