Amazon on maailman suurin sademetsä ja sen elämän kirjo on maailman rikkaimpia. Amazonia kutsutaan maailman keuhkoiksi, koska sen metsät suojelevat meitä ilmastonmuutokselta. Kuitenkin Amazonia tuhotaan päivittäin päivittäistuotteiden raaka-aineiksi.

Globaalit jättiyritykset tuhoavat eläin- ja kasvilajeja ja uhkailevat ympäristönsuojelijoita. He olettavat, ettei kukaan puutu heidän toimintaansa.

Muuttamalla omia kulutustottumuksiasi vähennät Amazonia tuhoavien tuotteiden kysyntää. Samalla osoitat tukesi alkuperäiskansoille, jotka taistelevat oikeuksistaan omaan maahansa jättiyrityksiä ja metsän ryöstelijöitä vastaan.

  1. Syö enemmän kasvisruokaa. Noin kolmasosa kaikesta tuotetusta viljasta menee tuotantoeläinten rehuksi. Rehun tuotanto yksipuolistaa viljelyksiä ja hävittää luonnon monimuotoisuutta. Amazonilla karjan ja rehuksi päätyvän soijan tuotanto ovat suurimmat metsäkadon aiheuttajat. Myös Suomessa tuotetulle karjalle syötetään Brasiliassa tuotettua soijaa. Helpoin tapa hillitä metsien tuhoamista lihantuotannon tieltä on syödä enemmän kasviksia. Ota tästä talteen kesän herkku, punajuuriburgeri.
  2. Käytä kierrätettyä puuta. 90 prosenttia Brasiliassa hakatuista metsistä on laittomasti hakattua. Jos olet remontoimassa tai rakentamassa, pyri ostamaan kierrätettyä puuta. Jos ostat puusta tehtyjä tuotteita, pyri selvittämään puun alkuperä äläkä osta trooppisista puulajeista tehtyjä tuotteita.
  3. Vaadi yrityksiltä läpinäkyvyyttä. Kuluttajana voit lähettää yrityksille palautetta heidän tuotevalikoimastaan ja vaatia heitä selvittämään tuotteen raaka-aineiden alkuperän sekä luopumaan Amazonilta tuoduista tuotteista, kuten puusta, lihasta ja soijasta. Julkisesti annettu palaute esimerkiksi Facebookissa tai Twitterissä on tehokas herättämään keskustelua. Finnwatch on selvittämässä suomalaisyritysten osallisuutta Amazonin metsätuhoihin.
  4. Puhu Amazonin tilanteesta ja innosta ystäviä osallistumaan. Keskustele ystävien, perheen ja kollegoiden kanssa Amazonia kohtaavista uhista. Tietoisuus on tärkeä askel kohti toimintaa. Jaa esimerkiksi tämä videon karipuna-kansan kamppailusta metsänsä tuhoajia vastaan.