Amazonin sademetsän hakkuita, maaliskuussa 2022
Amazonin sademetsän hakkuita, maaliskuussa 2022. Kuva: Chico Batata / Greenpeace.

Brasilian avaruustutkimuslaitos Inpen satelliittihavaintoihin perustuvien tietojen mukaan Amazonin metsän hävittäminen lisääntyi viime kuussa lähes 75 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Sademetsän pinta-alasta on kadonnut yli 1 000 neliökilometriä eli lähes 140 000 jalkapallokentän verran metsää. Tämä on kaikkien aikojen korkein luku huhtikuulle. Asiantuntijat varoittavat, että metsiä hävitetään paljon nyt myös sadekaudella, jolloin metsiä hakkaavat tahot ovat yleensä olleet vähemmän aktiivisia.

“Luvut ovat erittäin korkeat vuodenaikaan nähden”, kertoo Maailman Luonnonsäätiön Brasilian toimiston tutkimusjohtaja Mariana Napolitano. “Tämä on hälytysmerkki siitä kovasta paineesta, joka sademetsiin kohdistuu.”

”Ympäristöpolitiikan heikkeneminen Brasiliassa ei ole sattumaa – se on kieroutunut projekti, jonka seurauksena ympäristörikoksia voi tehdä ilman rangaistusta. ”Kun ympäristörikolliset tietävät, etteivät he tule saamaan rangaistusta, heillä on tapana pahentaa toimintaansa entisestään – etenkin nyt, kun parlamentissa ja senaatissa pyritään hyväksyttämään lakeja, jotka laillistaisivat laittoman maan haltuunoton ja avaisivat alkuperäiskansojen maita kaivostoiminnalle”, kertoo Brasilian Greenpeacen André Freitas.

Global Forest Watch -sivuston taannoin julkaisema tutkimus osoittaa, että Brasilian metsien hakkuut kattavat jopa 40 prosenttia koko maailman kaadetuista trooppisista sademetsistä vuodesta 2021 lähtien. Yhteensä 1,5 miljoonaa hehtaaria metsää on kadonnut. Tämä on suunnilleen Keski-Suomen maakunnan (16000 km2) kokoinen alue. Brasilia on siis edelleen yksi niistä maailman maista, joka vaikuttaa eniten pahenevaan ilmastokriisiin.

Amazonin alue on nopeasti lähestymässä käännekohtaa, jolloin muutosta sademetsistä savanniksi ei voida enää pysäyttää. Suuri osa sademetsistä toipuu nyt paljon hitaammin kuin ennen, ja jos kehitystä ei pysäytetä, koko Amazon saattaa menettää kykynsä toipua. Se voi muuttua kuivaksi savanniksi jo tällä vuosisadalla. Tällä olisi dramaattisia seurauksia globaaliin ilmastoon: se muuttaisi Amazonin sademetsän suuresta hiilinielusta ilmastonmuutoksen ja äärimmäisten sääolosuhteiden voimistajaksi.

”Tämä on varhainen varoitusmerkki, eikä vielä ole liian myöhäistä toimia”, sanoo Exeterin yliopiston professori ja tutkimuksen johtava kirjoittaja Chris Boulton.

Monet asiantuntijat sanovat, että on selvää, ettei Amazonilla voida jatkaa ympäristön tuhoamista presidentti Jair Bolsonaron suunnittelemalla tavalla.

”Kun otetaan huomioon tilanteen epävarmuus ja se, kuinka rajuja seurauksia laajamittaisella sademetsän muuttumisella savanniksi on, metsien hävittäminen on lopetettava välittömästi”, sanoo professori Niklas Boers Potsdamin ilmastotutkimusinstituutista. ”Tällä hetkellä Brasilian hallitus leikkii tulella.”

Alkuvuodesta Greenpeace julkaisi raportin, joka osoittaa, kuinka tuhoisaa Bolsonaron politiikka on ollut Amazonille ja ilmastolle. Tuhojen ja metsäpalojen ennätyskasvu sekä yli tuhannen uuden torjunta-aineen hyväksyminen on osoittanut, että Brasilian nykyinen hallitus asettaa etusijalle lyhyen aikavälin hyödyt Amazonin selviytymisen sijaan. Riisto tekee muutamasta ihmisestä vieläkin rikkaampia, mutta tulevat sukupolvet, ihmiset ja eläimet, joiden selviytyminen on riippuvainen Amazonista, joutuvat maksamaan todellisen hinnan.