Kun seitsemän miljoonaa ihmistä toimi, Shell perääntyi Arktikselta viime syksynä. Joulukuussa maailman maat sopivat Pariisissa, että ilmastopäästöt viedään nollaan tämän vuosisadan aikana. Nämä tapahtumat osoittavat, että voimme pitää huolta ainoasta kotiplaneetastamme ja sen ihmeellisestä luonnosta, kun toimimme yhdessä.

Arktisen merijään vetäytyvä reuna on varoitus siitä, miten nopeasti ilmastonmuutos etenee. Jään alta paljastuvan maailman upeille ja herkille olennoille on annettava mahdollisuus sopeutua nopeisiin muutoksiin. Valtiot vitkastelevat arvokkaiden alueiden suojelun kanssa, vaikka valtavat kalastusalukset pyyhkivät jo mennessään koskemattomia luonnonaarteita.  


Kun merijää sulaa, valtavat troolarit etenevät myllertämään aiemmin koskematonta merenpohjaa.

 

Ilmastonmuutos avaa Arktiksen tuhoisalle tehokalastukselle

Ilmasto lämpenee Arktiksella miltei kaksi kertaa nopeammin kuin maapallolla keskimäärin ja merijää sulaa huolestuttavan nopeasti. Tämän vuoden tammikuussa Pohjoisen jäämeren jääpeite oli pienempi kuin kertaakaan tähän aikaan vuodesta satelliittimittausten historiassa.
Merijään sulaminen pohjoisella Barentsinmerellä avaa tehokalastusaluksille uusia alueita. Troolarit kyntävät merenpohjaa vieden mennessään ainutlaatuisia vedenalaisia maailmoja, joiden olennot ovat saaneet elää vuosisatojen ajan rauhassa. Pohjatroolaus on Norjan merentutkimuslaitoksen mukaan vaurioittanut 30-50 prosenttia Norjan kylmän veden koralliriutoista.


Kylmän veden korallit asuttavat merenpohjaa Barentsinmeren pohjoisosissa (vas.). Raskas troolausverkko jättää jälkeensä karun maiseman (oik.).

 

Saisiko olla annos Arktiksen tuhoamista?

Tänään julkaistu Greenpeacen tutkimus paljastaa, miten troolarit suuntaavat yhä useammin Barentsinmeren pohjoisosiin luontoarvoiltaan erityisen merkittäville alueille. Merijää on tähän asti suojellut alueita tehokalastukselta, ja merilinnut, jäähait ja merenpohjan herkät koralliekosysteemit ovat saaneet elää rauhassa. Jään sulaessa ihmisten on suojeltava nämä alueet.


Laivojen jälkeensä jättämät paikannussignaalit osoittavat, että troolarit ovat edenneet Barentsinmerellä yhä pohjoisemmas alueelle, jotka on määritelty luontoarvoiltaan erityisen merkittäväksi ns. EBSA-alueeksi. Troolarien signaalit näkyvät kartalla oransseina ja vaaleanpunaisina. Punainen viiva kuvaa ekologisesti merkittävän alueen rajaa.

 

Tutkimus perustuu satelliittiaineistoon ja kenttätutkimukseen alusten liikkeistä. Jäljet johtavat erityisesti kolmeen yhtiöön: norjalaisomisteiseen Havfisk ASA:n, venäläisomisteiseen Ocean Trawlersiin ja Fishing Industry Union of the North:n (FIUN), joka on johtava venäläinen kalastusliitto. Yhtiöiden kalansaalis päätyy kalan prosessoijille, vientiteollisuudelle ja jakelijoille, jotka toimittavat kalan eteenpäin Euroopan, Aasian, Kanadan ja Pohjois-Amerikan markkinoille. Kalaa päätyy niin suuriin marketteihin kuin suosittujen elintarvikebrändien pakkauksiin ja suurella todennäköisyydellä myös suomalaisten lautasille.  
Monet tunnetut brändit saavat kalansa Barentsinmereltä. Joukossa on suomalaisillekin tuttu Findus sekä esimerkiksi Birds Eye ja Iglo. Monet näistä yhtiöistä markkinoivat tuotteitaan kestävästi pyydystettyinä. Tutkimuksemme perusteella Barentsinmeren turskan ostaja ottaa aina riskin, että kalansaaliin joukossa on arvokkailta luontoalueilta troolattua kalaa.

Jää ei enää suojele vedenalaisia ihmemaita, joten meidän on nyt puolustettava niitä. Voimme olla sukupolvi, joka pelastaa Arktiksen ennen kuin suuret yhtiöt myllertävät kalansaaliin toivossa maailman, jota emme edes vielä kunnolla tunne.

Liity yli seitsemän miljoonan Arktiksen puolustajan joukkoon nyt ja auta suojelemaan Arktis!


Kajaktivistit vastustivat Shellin arktista öljynporausta Seattlessa toukokuussa 2015.