Uusi Seelanti 2012. Lucy Lawless ja Greenpeacen aktivistit mielenosoituksessa Shellin arktisella öljynporauslautalla Noble Discovererilla.

Arktinen öljybuumi taisi jäähtyä lopullisesti. Kesän Alaskan koeporausten päätteeksi öljy-yhtiö Shell ilmoitti vetäytyvänsä Arktikselta. Yhtiö hukkasi vuosikausia kestäneeseen hankkeeseen ainakin 7 miljardia dollaria. Miksi Shell lähtee Arktikselta?

Arktiksen puolustajien kansanliike

Te ajoitte Shellin pois Arktikselta. Miljoonat ihmiset ovat kampanjoineet yhdessä Greenpeacen ja muiden järjestöjen kanssa arktista öljynporausta vastaan. Shellin hanketta on vastustettu niin Helsingissä, Tyynellämerellä kuin Portlandissa niin maalla, merellä kuin ilmassa. Ihmiset ovat osoittaneet mieltä Helsingistä Portlandiin.

Kansalaiset ovat pitäneet amerikkalaiset poliitikot varpaillaan ja huolehtineet öljynporaukseen liittyvien sääntöjen tiukasta noudattamisesta. Shellin suurten osakkeenomistajien kanssa on käyty satoja keskusteluja arktiseen öljynporaukseen liittyvistä riskeistä.

Arktis on äärimmäinen toimintaympäristö

Shellin öljynporauslautta Kulluk päätyi karille loppuvuodesta 2012 Alaskassa.

Arktiseen öljynporaukseen liittyy suuria riskejä, koska toimintaympäristö on niin äärimmäinen. Jää, arvaamaton sää ja kaukaisuus tekevät kaikesta toiminnasta vaikeaa.

Tänä vuonna suomalainen jäänmurtaja Fennica ajoi karille Alaskan Dutch Harborin lähellä – merialueiden kartat ovat huonoja ja vanhoja. Edellisen kerran Shell yritti porauksia 2012, jolloin vaikeudet seurasivat toisiaan. Vuosi loppui fiaskoon, kun hinauksessa ollut öljynporauslautta Kulluk pääsi karkuun ja ajautui karille. Hinausvaijerit katkesivat varsin tavanomaisessa talvimyrskyssä.

Öljy on halpaa ja arktinen öljy maksaisi paljon

 

Mikäli tulevissa ilmastoneuvotteluissa saavutetaan tuloksia, öljyn hinta tulee myös pysymään matalalla. Maailma siirtyy pois öljyn ja muiden fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Kalliimmat varannot jätetään maahan.

Shellin vetäytymisestä huolimatta Arktista ei ole vielä suojeltu. Pohjoiselle jäämerelle tarvitaan suojelualueiden verkosto. Liity mukaan Arktiksen puolustajiin!