Amazonin alue on syystä tunnettu. Se on yksi tärkeimmistä alueista maailmassa sekä luonnon monimuotoisuuden että ilmaston kannalta. Se on valtava, 6,7 miljoonaa neliökilometriä – yli 22 kertaa Suomen pinta-ala. Siellä elää kymmenesosa maailman tunnetuista lajeista ja sen hiilivaraston koko on yli 123 miljardia tonnia.

Mielenosoitus São Paulossa 1. kesäkuuta 2025. Mielenosoittajat vastustavat lakiesitystä, joka heikentäisi ympäristölupamenettelyä Brasialiassa. © Victor Bravo / Greenpeace

Amazonin sademetsän kohtalo on erityisesti Brasilian kysymys. Sademetsä ulottuu myös Bolivian, Perun, Ecuadorin, Kolumbian, Venezuelan, Guyanan ja Surinamin alueelle, mutta 60 prosenttia sademetsästä sijaitsee Brasiliassa. Siksi Brasilian kulloisenkin hallituksen toimia seurataan tarkasti. Metsäkato Brasiliassa on koko maailman ongelma.

Viimeaikaiset tiedot ovat olleet varovaisen rohkaisevia. Lula da Silvan hallituksen aikana metsäkato on hidastunut – mutta ei loppunut! Viime vuonna Amazonin alueella metsäkato väheni 30,6 prosenttia verrattuna vuoteen 2023. Tämä oli suurin metsäkadon väheneminen viimeisen yhdeksän vuoden aikana. Sekin tosin tarkoitti 6 288 neliökilometrin verran metsän menetystä vuonna 2024.

Brasiliasta kuuluu myös huonoja uutisia. Kansalliskongressin alahuone hyväksyi 17. heinäkuuta varhain aamulla lakiesityksen uudesta ympäristölupamenettelystä. Lakiesitys heikentää menettelyä, sillä uudessa laissa olisi yksinkertaistettuja prosesseja, kuten luvanhakijoiden omien ilmoitusten salliminen ilman ympäristöviranomaisten ennakkoarviointia. Uudessa laissa on myös nopeutettu lupamenettely, hallituksen strategisesti tärkeiksi julistamille hankkeille – vaikka ne saattaisivat aiheuttaa huomattavaa ympäristöhaittaa. Ei ihme että lakiesitystä kutsutaan tuhon laiksi (lei da devastação).

Nyt lakiesitys menee presidentti Lulan hyväksyttäväksi. Hänellä on 15 vuorokautta lain hyväksymisestä aikaa käyttää veto-oikeuttaan ja puolustaa Amazonia ja koko Brasiliaa. Lula on paljon vartijana koko maailman silmissä.
Sinäkin voit allekirjoittaa vetoomuksen ja huutaa eläköön Amazon! Greenpeace vie vetoomuksen marraskuussa päättäjille COP30 -ilmastokokouksessa Belémissä Brasiliassa.