Tuntuuko olo voimattomalta ilmastokriisin ja luontokadon edetessä? Haluaisitko pienentää hiilijalanjälkeäsi? Kiinnostaako aktiivisempi rooli maailman muuttamisessa fossiilivapaaksi sekä hiilineutraaliksi? Tässä viisiosaisessa blogisarjassa käymme läpi kymmeniä tapoja vähentää päästöjä ja ehkäistä ilmastonmuutosta. Sarjan 1. osa keskittyy siihen, miten voit vaikuttaa poliittiseen päätöksentekoon ja muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan.

Ympäristöjärjestöjen mielenoisoitus Suomen Pankin edustalla.
Greenpeacen ja muiden järjestöjen mielenosoittajat vaativat Suomen päättäjiltä ilmastotekoja syyskuussa 2021. Kuva: Jonne Sippola / Greenpeace.
  1. Osallistu ilmastolakkoihin ja -mielenosoituksiin tai järjestä sellaisia itse. Kuten tutkija, tohtori J. M. Korhonen toteaa blogissaan, “tiedeyhteisön relevantit asiantuntijat ovat lähestulkoon yksimielisesti aktivismin puolella ja pitävät sitä jopa tehokkaimpana keinona, mihin yksityisellä ihmisellä on tavallisesti mahdollisuus.”
  2. Vaadi päättäjiltä hiilineutraalia Suomea yleisönosastoilla, sosiaalisessa mediassa ja muilla julkaisualustoilla. Lähetä sähköpostia kansanedustajille ja ministereille. Kommentoi heidän postauksiaan ja tägää heidät omiin julkaisuihisi, joissa vaadit poliitikoilta riittäviä ilmastotekoja.
  3. Boikotoi yrityksiä, joiden tiedät edistävän ilmastokriisiä. Kannusta muita mukaan boikottiin. Kerro boikotista ja sen syistä, sillä boikotti toimii vain, jos sen kohde tietää boikotin syistä.
  4. Missä ikinä oletkaan hyvä, käytä lahjojasi kestävän, fossiilivapaan elämäntavan edistämiseksi. Puhu luonnon puolesta taiteellasi, ammattitaidollasi, sosiaalisen median sisällöilläsi ja niin edelleen.
  5. Ennen kuin äänestät kunta-, euro- tai eduskuntavaaleissa, kannattaa tutkia suosikkiehdokkaasi taustat. Ottaako hän todella ilmasto- ja ympäristöasiat vakavasti paitsi vaalisloganeissaan myös muussa toiminnassaan? Onko hänellä asiantuntemusta, jota vaikuttavassa, kunnianhimoisessa ilmastopolitiikassa tarvitaan?
  6. Pyri itse taloyhtiösi hallitukseen, kunnanvaltuustoon, eduskuntaan, yritysten hallituksiin tai yhdistyksiin, joissa voit tehdä ilmastonmuutosta hillitseviä päätöksiä.
  7. Vaadi paikallista seurakuntaasi lopettamaan avohakkuut.
  8. Jos käytössäsi on rahaa enemmän kuin tarvitset, lahjoita sitä haluamallesi elinkelpoisen ympäristön puolesta toimivalle järjestölle, esimerkiksi Greenpeacelle. Greenpeacen toiminnasta ja osallistumismahdollisuuksista Suomessa saat lisätietoja esimerkiksi Greenpeacen verkkosivuilta.
  9. Allekirjoita kansalaisaloite fossiilimainonnan kieltämiseksi ja kerro aloitteesta muillekin.
  10. Allekirjoita muitakin ympäristönsuojeluun tähtääviä kansalaisaloitteita ja vetoomuksia. Voit myös tehdä niitä itse.

Unohdimmeko jotain? Keksitkö muita tapoja vaikuttaa? Vinkkaa niistä meille esimerkiksi tägäämällä Greenpeace postaukseesi Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa!

Miten voin hillitä ilmastonmuutosta -sarjan seuraava osa ilmestyy perjantaina 22.10.2021.