Maailman suurin tonnikalayritys sitoutuu muuttamaan kalastuskäytäntöjään! Voitto saavutettiin kahden vuoden kampanjoinnin ja satojen tuhansien ihmisten tuella.

 

Tonnikala-jätti Thai Union, joka omistaa esimerkiksi Suomessakin myytävän John West-tuotemerkin, on sitoutunut lukuisiin muutoksiin toiminnassaan. Yritys tulee parantamaan kalastusteollisuudessa työskentelevien oikeuksia, vähentämään tuhoisien kalastusmenetelmien käyttöä, sekä lisäämään tukeaan kestävämmälle kalastukselle. Muutokset  kannustavat myös muuta kalastusteollisuutta suojelemaan meriä sekä työntekijöitään.

Aktivistien tarroittamia tonnikalasäilykkeitä.
Miten voitto saavutettiin?
Thai Union on maailman suurin tonnikalayritys: joka viides globaalisti myydystä tonnikalasäilykkeestä on sen purkittama. Greenpeacen maailmanlaajuinen kampanja on pyrkinyt muuttamaan tonnikalateollisuutta jo useita vuosia esimerkiksi listausten avulla, joilla tuotemerkkejä on asetettu paremmuusjärjestykseen kestävien kalastusmenetelmien perusteella.

Aloitimme maailmanlaajuisen kampanjamme lähes kaksi vuotta sitten vaatimalla Thai Unionia muuttamaan sen kestämättömiä kalastuskäytäntöjä ja huonoja työskentelyolosuhteita. Kannustimme yritystä muutoksiin yhdessä tukijoidemme, ammattiliittojen ja huolestuneiden kuluttajien avulla. Muutokset vaikuttaisivat niin merten hyvinvointiin, kalastusteollisuudessa työskenteleviin, kuin merestä riippuvaisiin yhteisöihin.
Suurin kiitos kampanjan onnistumisesta kuuluu lahjoitajillemme: heidän avullaan olemme mm. tarkkailleet kalastusaluksia avomerellä, jakaneet tietoa ruokakaupoissa sekä käyneet yritysten pääkonttoreilla.
Tuhannet ihmiset kaikkialta maailmasta, suuret ammattiliitot ja ihmisoikeusjärjestöt liittyivät vaatimaan Thai Unionia siirtymään kestävämpiin menetelmiin ja ottamaan vastuuta sen toiminnasta. Kannustimme kaikkia Thai Unionin tuotantoketjun alaisia yrityksiä myymään parempilaatuisia tuotteita ja sitoutumaan meriä ja työntekijöitä auttaviin käytäntöihin. Yksi esimerkki näistä käytännöistä on laivojen välisen rahtauksen valvominen, joka estää laitonta toimintaa ja ihmisoikeusrikkomuksia.

Auta jatkamaan taisteluamme merten hyvinvoinnin puolesta, lahjoita klikkaamalla tästä!

Miten Thai Union aikoo muuttua?
Thai Union toteuttaa välittömästi useita muutoksia sen toiminnassa, kaikkialla maailmassa. Yritys esimerkiksi:

  1. Vähentää kalankoontilaitteiden (Fish Aggregating Devices, FAD) käyttöä sen tuotantoketjuissa 50% vuoteen 2020 mennessä, samalla kun yritys tuplaa maailmanlaajuisesti ilman koontilaitteita pyydetyn kalan määrän tuotannossaan. Koontilaitteet ovat mini-ekosysteemejä luovia pyyntivälineitä, jotka voivat johtaa mm. haiden, kilpikonnien ja alamittaisten kalojen pyyntiin.
  2. Vähentää pitkäsiimakalastusta tuntuvasti siirtymällä suurilta osin vapa- ja vetouistelupyyntiin vuoteen 2020 mennessä sekä toimimaan sivusaaliiden vähentämiseksi. Pitkäsiimakalastus tuottaa sivusaalista ja se on vahingollista useille lajeille kuten haille, merikilpikonnille ja merilinnuille.
  3. Laajentaa merellä tapahtuvan laivojen välisen rahtauksen kieltoalueen maailmanlaajuiseksi, ellei rahtausta harjoittava yritys täytä tiukkoja reunaehtoja. Laivojen välinen rahtaus mahdollistaa jopa kuukausia tai vuosia kestävän yhtäjaksoisen kalastuksen, mahdollistaen samalla laittoman kalastuksen.
  4. Varmistaa, että kaikilla pitkäsiimakalastusta harjoittavilla kalastusaluksilla on mukana ulkopuolisia itsenäisiä tarkkailijoita, jotka varmistavat, että toiminta ei riko työntekijöiden oikeuksia. Lisäksi yritys sitoutuu tarkkailuun kaikilla pitkäsiimapyyntiä harjoittavilla tonnikalanpyyntialuksillaan, käyttäen joko sähköistä valvontaa tai tarkkailijoita.
  5. Luo kattavat käytännöt kaikille aluksille sen tuotantoketjussa, varmistaakseen että merellä työskenteleviä kohdellaan inhimillisesti ja reilusti, tammikuusta 2018 alkaen.

Ensi vuoden lopulla ulkopuolinen taho arvioi siihen toteutuneet toimenpiteet. Sillä välin me pidämme silmämme auki.

Aktivistit toimittivat vetoomuksen Thai Unionille.

Seuraavaksi on muiden tonnikalayritysten vuoro

Thai Union ei ole ainoa tonnikalayritys, jonka täytyy kantaa vastuuta. Jotta saamme aikaan pysyviä muutoksia, kaikkien tonnikalaa pyytävien alusten täytyy sitoutua toimimaan merten ja työntekijöidensä hyvinvoinnin edistämiseksi. Myös kaikki tonnikalaa ostavat ja myyvät tahot on saatava sitoutumaan uusiin käytäntöihin. Kestävämpien ja yhteiskunnallisesti vastuullisten kalastusalueiden/laitosten tukeminen on olennainen osa järkevää tonnikalanpyyntiä. Kuluttajien ei pitäisi joutua valitsemaan huonon ja paremman välillä, vaan kaiken tonnikalan tulisi olla vastuullisesti pyydettyä. Vain tällä tavalla ylikalastus voidaan lopettaa. 

Thai Unionin sitoutuminen parempaan ei ole loppu kalastusteollisuuden muuttamiselle, vaan se kannustaa alati kasvavaa liikettä vastuuttomien, meriä tuhoavien yritysten kontrolloimiseksi. Merten ekosysteemit ja ihmisten elämät ovat riippuvaisia meristä. Meidän pitää jatkossakin asettaa yrityksiä vastuuseen ja tehdä oma osamme merten uhkien vähentämiseksi.

Jotta Greenpeace pysyisi riippumattomana, emme vastaanota lahjoituksia yrityksiltä tai valtioilta. Kaikki toimintamme on tavallisilta kansalaisilta saamiemme lahjoitusten varassa. Tue toimintaamme klikkaamalla tästä.

 

 

Related Posts