Metsäkartoittaja esittelee indikaattorilajia ihmisille vanhassa metsässä.

Valtion mailla on vielä paljon suojelematonta luonnonmetsää. Kutsumme kaikki suomalaiset tutustumaan viimeisiin luonnonmetsiimme. Tule mukaan metsäliikkeeseen!

Suomalaisista luonnonmetsistä on jäämässä jäljelle vain muistot. Vanhojen metsien asukit ovat katoamassa, sillä niiden kotimetsiä hävitetään: jopa ennen yleinen hömötiainen on nykyään erittäin uhanalainen. Metsien hakkuut ovatkin suurin syy luontomme monimuotoisuuden heikkenemiselle.

Suomessa on kuitenkin yhä jäljellä suojelemattomia luonnonmetsiä valtion mailla. Ne ovat jatkuvan hakkuu-uhan alla, sillä niitä ei ole siirretty pysyvän suojelun piiriin tutkijoiden vaatimuksista huolimatta. Päinvastoin: valtion metsiä hallinnoiva Metsähallitus on tänäkin vuonna hakannut arvokkaissa metsäkohteissa. 

Olemme koko ajan vaarassa menettää lisää tärkeitä luonnonmetsiä.

Ryhtymällä metsävahdiksi voit konkreettisesti auttaa metsien suojelussa: valitse kartasta yksi tai useampi luonnonmetsä ja ilmoittaudu mukaan. Käy tutustumassa metsääsi ja tee sitä tunnetuksi: kutsu paikalle ystäviä, kuntapäättäjiä tai vaikka paikallisia koululaisia.

Pidä silmällä hakkuuilmoituksia ja kerro Metsähallitukselle, että pidät metsää silmällä. Hakkuuaikomukset löytyvät helposti Metsäkeskuksen nettikartalta, ja myös maastoon kannattaa välillä jalkautua.

Mitä useampi ihminen tulee mukaan tutustumaan metsiimme ja pitämään niitä silmällä, sitä useamman metsän saamme säästettyä!

Tee näin jos haluat ottaa metsän suojeluun:

1. Päätä lähteä metsävahdiksi! Voit myös kerätä kokoon vahtiporukan.

Metsävahtina liityt metsäliikkeeseen ja pääset tutustumaan Suomen kauneimpiin metsiin ja suojaamaan niitä hakkuu-uhalta. Metsään voi olla hauskempi tutustua porukalla. Tunnetko ketään joka saattaisi kiinnostua lähtemään mukaan?

2. Valitse kartalta metsä johon haluat tutustua ja ilmoittaudu mukaan

Tältä kartalta löydät merkittynä luontokartoittajien kartoittamat 110 luonnonmetsää valtion mailla. Valitse kartalta metsä, jossa pääset helposti käymään ja johon haluat tutustua paremmin. Jos kartalta ei löydy sopivaa metsää, laita vapaaehtoiskoordinaattorillemme Ansku Holstilalle viestiä (ansku.holstila(at)greenpeace.org), niin selvitämme löytyisikö sinua läheltä sopiva metsäkohde. Ilmoita sitten itsesi tai porukkasi mukaan metsän ystäviksi täällä.

3. Tutustu vahtimaasi metsään

Miltä kuulostaisi metsäretki hienoon luonnonmetsään? Käy tutustumassa metsääsi ja pyydä ystävä, perheesi tai tuttusi mukaasi. Miltä metsä näyttää? Mitä lajeja metsästä löytyy? Voisiko metsässä telttailla tai järjestää vaikka syntymäpäiväkahvit?

4. Tee metsää tunnetuksi ja kutsu mukaan paikallisia

Tunnettu metsä pysyy pystyssä todennäköisemmin kuin tuntematon. Voit viedä metsääsi ystäviesi lisäksi esimerkiksi kuntapäättäjän, paikallislehden toimittajan tai vaikka koululuokan läheisestä koulusta. Ota metsästä ja porukastanne kuvia ja tee metsää tunnetuksi jakamalla kuvia tai tekstejä sosiaaliseen mediaan. Voit myös ottaa mukaan luonnonmetsä-kyltin. Maalaa kyltti itse tai tulosta tästä valmis kyltti ja liimaa se esimerkiksi pahville. Lähetä kuva meille, tai laita se suoraan Instagramiin, Twitteriin tai Facebookiin #metsäliike -tunnisteella.

5. Ota yhteyttä Metsähallitukseen ja kerro, että pidät metsää silmällä

Lähetä valtion metsiä hallinnoivalle Metsähallitukselle viesti, jossa kerrot vahtivasi metsääsi, ja ettet hyväksy luonnonmetsien hakkuita. Metsän kohtalosta kannattaa tiedustella säännöllisesti, sillä sinne saattaa olla suunnitteilla hakkuiden lisäksi muitakin toimia. Viranomaisena Metsähallituksella on velvollisuus vastata kansalaisten palautteeseen. Viesti kannattaa laittaa Metsähallituksen palautelomakkeen kautta, jolloin se ohjautuu oikealle henkilölle. Metsä on hyvä paikallistaa myös verkossa osoitteessa retkikartta.fi jossa kuvataan Metsähallituksen mahdolliset omat ns. maankäyttöpäätökset. Valitse valikosta ‘Metsätalouden monikäyttömetsä’ -kohdasta kaksi ruutua: ‘Luontokohteet’ ja ‘Muut erityiskohteet’, ja katso sattuuko näitä metsäsi päälle. Hyvällä tuurilla metsään saadaan lisää suojelua, joka tulee näkymään näissä kartoissa.

6. Pidä silmällä metsänkäyttöilmoituksia verkossa

Metsien hakkuista tulee lain mukaan ilmoittaa viimeistään 10 päivää etukäteen, mutta on myös mahdollista hakea poikkeuslupaa hakkuun nopeammaksi toteuttamiseksi. Hakkuuilmoitukset ovat täällä – valitse näytettäviksi ‘Voimassaolevat hakkuuilmoitukset’. Seuraa metsäsi tilannetta. Jotta valvonta olisi tehokasta, sinun on sitouduttava tarkistamaan hakkuuilmoituskartta vähintään kerran viikossa. Jos metsääsi tehdään hakkuuilmoitus, ks. seuraava kohta.

7. Ilmianna hakkuusuunnitelmat ja hälytä metsäliikkeelle hakkuista

Kerro meille, jos metsääsi on tehty hakkuuilmoitus, tai jos huomaat metsässä merkkejä hakkuun suunnittelusta. Näkyykö metsässä esimerkiksi värillisiä nauhoja, eli hakkuiden raja- tai muita merkkejä? Onko metsäteitä kunnostettu viime aikoina?

Näytetään, että #metsäliike on paikalla, ja vahdimme meidän kaikkien yhteisiä metsiä. 

Ilmoita itsesi tai porukkasi mukaan metsävahdeiksi täällä.

Aktivisti kiinnittää puuhun liikennemerkiltä näyttävän lisäkilven, jossa lukee "Luonnonmetsä suojeltava".