Olemme kirjoittaneet Tornator Oyj:n toiminnasta aikaisemminkin. Blogimerkintöjä on luettavissa esimerkiksi täältä ja täältä. Yhtiö on valtion jälkeen maamme suurin metsänomistaja. Entisten Enso-Gutzeitin maiden jatkoksi yhtiö ostaa vuosittain suuria määriä metsää. Nykyinen Tornator syntyi vuonna 2002, kun Stora Enso yhtiöitti metsäomaisuutensa erilliseen yhtiöön. Stora Enso on edelleen suurin Tornatorin osakkeenomistaja, ja Tornator myy valtaosan puustaan Stora Ensolle.
Tornatorin tuorein töppäily oli Etelä-Suomessa uhanalaisen kuukkelin elinalueen avohakkuu Parikkalan Soininmäellä syksyllä 2024. Tätä puitiin laajalti mediassa, kuten kuuluikin. Mitään järjellisiä selityksiä yhtiöltä ei tapaukseen ole tullut, eikä edes katumusta. Koska uhanalaisten lajien elinpaikkojen hävittäminen on yhtiön käyttämässä FSC-metsäsertifikaatissa kielletty, asiaan palataan vielä.
Lokakuun lopulla julkistamassamme Metsäteollisuuden arkipäivää -raportissa on 16 kohdetta Tornatorin mailta. Ne ovat esimerkkitapauksia luonnon monimuotoisuuden hävittämisestä ja muusta kestämättömästä metsätaloudesta. Yhtiön toiminnassa toistuvia virheitä ovat vesitaloudeltaan luonnontilaisten soiden ja runsaslahopuustoisten metsien hävittäminen hakkuissa. Nämä ovat myös metsäsertifointirikkeitä. Suuri osa listaamistamme kohteista on vielä hakkaamatta, joten niissä Tornator ehtisi vielä käyttää järkeä, jättää hakkuut tekemättä ja suojella kohteet.
Yhtiö ei ole juurikaan näitä tapauksia julkisesti kommentoinut. Viestintäkonsultti on ilmeisesti opettanut, että avoimuutta ja läpinäkyvyyttä voi julistaa verkkosivuilla ja vuosikertomuksissa, mutta tosipaikan eli konkreettisten esimerkkien tullen on viisainta olla hiljaa.
Me ja Suomen luonnonsuojeluliitto toki jatkamme suurten metsäyhtiöiden suoritusten seuraamista. Tornatorin tapauksessa näyttää valitettavasti siltä, että näistä tapauksista joudutaan raportoimaan jatkossakin. Toisinkin voisi olla. Monimuotoisuuden suojelu vaatii konkreettisia tekoja. Usein se on hakkaamatta jättämistä. Tornator tekee niin hyvää tulosta ja on niin suuri metsänomistaja, että kysymys on lopulta vain asenteesta. Varaa olisi.