Useassa maailman suurkaupungissa on nähty pingviinihahmoja, jotka ovat marssineet suuren antarktisen mertensuojelualeen puolesta. Antarktiksella alkaa tänään uraauurtava tutkimusmatka meren ekosysteemin dokumentoimiseksi.
Pingviinihahmo Hampurin päärautatieasemalla 8. tammikuuta 2018. Pingviinihahmot avasivat Greenpeacen kampanjan maailman suurimman mertensuojelualueen perustamiseksi Antarktikselle. Euroopan unioni on tehnyt ehdotuksen alueen perustamisesta ja Saksa tukee ehdotusta. ©Greenpeace/Bente Stachowske

Pingviinihahmo Hampurin päärautatieasemalla 8. tammikuuta 2018. Pingviinihahmot avasivat Greenpeacen kampanjan maailman suurimman mertensuojelualueen perustamiseksi Antarktikselle. Euroopan unioni on tehnyt ehdotuksen alueen perustamisesta ja Saksa tukee ehdotusta. © Bente Stachowske / Greenpeace

Greenpeacen tavoitteena on maapallon suurin suojelualue: 1,8 miljoonan neliökilometrin mertensuojelualue Antarktiksella Weddellinmerellä. Ehdotuksen suojelualueen perustamiseksi on tehnyt Euroopan unioni ja sitä tukee Saksan hallitus. Asiaa käsitellään Eteläisen jäämeren suojelukomission kokouksessa lokakuussa 2018.

“Tämä suojelualue olisi turva pingviineille, valaille ja hylkeille. Se pitäisi krillejä imuroivat kalastusalukset poissa alueelta. Krillit ovat Eteläisen jäämeren ravintoketjun perusta”, sanoo Greenpeace Nordenin Arktis ja Antarktis -asiantuntija Laura Meller.

Greenpeacen alus Arctic Sunrise on lähdössä ehdotetulle alueelle dokumentoimaan merialueen ainutlaatuista luontoa ja lajistoa, jota ilmastonmuutos, teollinen kalastus ja merten saastuminen uhkaavat. Tarkoituksena on kerätä myös uutta aineistoa ja näyttöä antarktisen mertensuojelualueen nopean perustamisen tueksi.

Tutkimusmatkalla ihminen laskeutuu ensimmäistä kertaa sukellusveneellä tutkimaan Weddellinmeren pohjaa. Euroopan unioni on ehdottanut Eteläisen jäämeren suojelukomissiolle [1] suojelualueen perustamista Weddellinmerelle.

Suojelukomissio käsittelee asiaa lokakuussa 2018. Tutkijat kartoittavat Arctic Sunrisen matkalla merenpohjan haavoittuvia meriekosysteemejä ja lajistoa, kuten harvinaisia koralleja ja sienieläimiä. Saatuja tietoja käytetään mertensuojelualueen tarpeen osoittamiseksi. Matkalla kerätään myös vesinäytteitä muovisaasteen määrän selvittämiseksi.

“Ne joiden vastuulla on Eteläisen jäämeren hallinta, ovat vihdoin ottaneet ensimmäiset askeleet suojellakseen yhden maailman viimeisistä koskemattomista merialueista – meren, joka yhdistää kaikki valtameret. Olen innoissani Greenpeacen mukana tekemässä tutkimusta, jonka avulla voidaan määrittää tärkeimmät suojeltavat alueet. Tämä tieto on käytettävissä kun valtioiden edustajat keskustelevat maailman suurimman mertensuojelualueen perustamisesta”, sanoo Antarktis-asiantuntija, tohtori Susanne Lockhart California Academy of Sciences’sta.

Arctic Sunrisen matka kestää kolme kuukautta. Aluksella on 35 henkeä: aluksen oma miehistö, tutkijoita ja sukellusveneiden miehistö. Mukana on myös yksi suomalainen, Arctic Sunrisen toinen perämies Karin Björk.

Viite:
[1] Commission for the Conservation of Antarctic Marine Living Resources – CCAMLR

Kuvia pingviinihahmojen marssista Barcelonassa, Berliinissä, Buenos Airesissa, Hampurissa, Johannesburgissa, Lontoossa, New Delhissä, Sydneyssä ja Tukholmassa.

Kuvia Arctic Sunriselta

Lisätietoja:
Laura Meller, Arktis- ja Antarktis-asiantuntija, Greenpeace Norden, puhelin 040 180 3322
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202