Kaksitoista aktivistia protestoi keskiviikkona 28. marraskuuta hiilivoimaa vastaan Novákyssa Slovakiassa levittämällä Horna Nitran ruskohiilikaivoksen torniin banderolliin, jossa vaadittiin hiiliaikakauden loppua. Kaivos kuuluu slovakialaiselle yhtiölle Hornonitrianske bane Prievidza (HBP). Poliisi poisti aktivistit hiilikaivokselta keskiviikkona. Aktivistit ovat olleet pidätettynä yli 48 tuntia, ja tutkintavankeus jatkuu edelleen. Heitä epäillään “yleisesti hyödyllisen laitoksen toiminnan uhkaamisesta”. Aktivistien joukossa on myös kolme Greenpeace Nordenin suomalaista aktivistia: ilmastotutkija Rosa Gierens sekä Hanna Jauhiainen ja Ina Kauranen.

Greenpeace Nordenin aktivisti Ina Kauranen vastustamassa hiilivoimaa Novákyssa Slovakiassa 28. marraskuuta 2018. © Vladimir Benko / Greenpeace

Tällä viikolla aktivistit ovat osoittaneet mieltä myös Puolan Belchatówissa Euroopan eniten saastuttavaa hiilivoimalaa vastaan. YK:n ilmastokokous alkaa sunnuntaina Katowicessa Puolassa. Aktivistit haluavat muistuttaa maailman johtajille, että hiilen polttamisen on loputtava heti, jotta maapallon lämpötilan nousu voidaan rajata 1,5 asteeseen, kuten IPCC aiemmin raportissaan on todennut.

“Aktivistit ovat protestoineet aiheuttamatta vaaraa kenellekään ja tuoneet esille keskellä Eurooppaa edelleen ilmastoa tuhoavan energiantuotannon. Tutkintavankeuden jatkaminen on täysin perusteetonta. Ruskohiilikaivosten sulkeminen ja hiilen polton lopettaminen mahdollisimman nopeasti on elinehto ihmiskunnalle”, sanoo Greenpeace Nordenin Suomen maajohtaja Sini Harkki.

Slovakialla on hyvät edellytykset luopua hiilestä. Vain 12 prosenttia sähköstä ja lämmöstä tuotetaan hiilellä.

Muut yhdeksän mielenosoitukseen osallistunutta aktivistia ovat Slovakiasta, Tšekistä ja Belgiasta.

Kuvia mielenosoituksesta: https://media.greenpeace.org/collection/27MZIFJWO8945

Lisätietoja:

Sini Harkki, maajohtaja Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 582 1107
Juha Aromaa, viestintäpäällikkö Suomessa, Greenpeace Norden, puhelin 050 369 6202